Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U kući u Salzburgu

Nacističko blago: Još 60 slika pronađeno kod Gurlitta!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Još šezdeset umjetničkih slika, među kojima Monetove i Renoirove, pronađeno je kod Corneliusa Gurlitta, rekao je u utorak glasnogovornik tog njemačkog osamdesetogodišnjaka, vlasnika 'nacističkog blaga' otkrivenog u studenome prošle godine.

"Više od šezdeset djela" pronađeno je u ponedjeljak u jednoj kući Corneliusa Gurlitta u Salzburgu (Austrija), ističe u priopćenju Stephan Holzinger, glasnogovornik Gurlitta u čijem je stanu u Muenchenu već prije pronađeno 1.400 umjetnina, među kojima su neke vjerojatno ukradene Židovima u vrijeme nacizma.

Pročitajte i ovo Novac za kuću prikupljen - 3 Veliko srce Hrvatske U plamenu im je nestao cijeli život, no pomoć je brzo stigla: Skupljen je novac za kuću obitelji sa sedmero djece, ali postoji jedan problem Kuća stradala u požaru - 2 Sve je progutao plamen Podigli su kredit da bi svojoj deveteročlanoj obitelji osigurali život, a onda je u trenutku sve nestalo: "Suze, užas, noge su se odsjekle"

Što se tiče novih djela pronađenih u ponedjeljak, "stručnjaci po nalogu Corneliusa Gurlitta ispituju je li riječ o djelima koja su ukradena u vrijeme nacizma. Po prvim informacijama, takva sumnja nije potvrđena", rekao je Stephan Holzinger.

Ova nova djela su pohranjena na sigurno kako bi se spriječila njihova krađa, dodaje se u priopćenju.

Želi zadržati nacističko blago otkriveno u njegovom stanu

Uz slike Moneta i Renoira među njima su Manetova djela i Picassov crtež, rekao je Holzinger za agenciju France Presse.

Gurlitt (81) je sin utjecajnog trgovca umjetninama koji je veliku zbirku stekao u vrijeme Trećeg reicha. Cornelius Gurlitt je javnosti postao poznat u studenome 2013. kada se doznalo da je u njegovu stanu u Muenchenu 2012. pronađeno više od 1.400 slika, među kojima Matisse i Chagall.

Gurlitt kojeg se sumnjiči za utaju poreza i za skrivanje umjetnina, pušten je na slobodu i protiv njega se vodi sudska istraga.

Slučaj je potaknuo polemiku o povratu umjetnina ukradenih Židovima u vrijeme nacizma, pošto su njemačke vlasti optužene da otežu s objavljivanjem Gurlittove imovine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene