Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čuvar iz logora

Nacistički ratni zločinac u Austriji slobodan čovjek

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Negdašnji čuvar u nacističkom sabirnom logoru i ratni zločinac Josias Kumpf, koji je u četvrtak protjeran iz Sjedinjenih Američkih Država, u Austriji je slobodan čovjek, priopćilo je u petak austrijsko ministarstvo pravosuđa.

Negdašnji čuvar u nacističkom sabirnom logoru i ratni zločinac Josias Kumpf, koji je protjeran iz Sjedinjenih Američkih Država, u Austriji je slobodan čovjek, priopćilo je u petak austrijsko ministarstvo pravosuđa. 83-godišnji Kumpf, koji je priznao da je u logoru u Trawnikiju u istočnoj Poljskoj sudjelovao u ubojstvu osam tisuća Židova, doputovao je u Austriju pošto su mu Sjedinjene Američke Države opozvale američko državljanstvo i protjerale ga iz zemlje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sud izdao uhidbeni nalog Njemačka izdala tjeralicu za bivšim stražarom nacističkog logora Slika nije dostupna Čile: Potraga za nacističkim zločincem počela incidentom

Glasnogovornica austrijskog ministarstva pravosuđa Katharina Swoboda izjavila je da je službeni Beč upozorio američke vlasti da Austrija neće moći procesuirati Kumpfa jer je njegov zločin zastario. Glavni razlog tomu jest činjenica da je Kumpf u vrijeme kad su zločini počinjeni bio mlađi od 20 godina. Također, s obzirom na to da Kumpf nikad nije bio austrijski državljanin te da zločini za koje je optužen nisu počinjeni u Austriji, nije mu ni po tim osnovama moguće suditi, rekla je Swoboda.

Kumpf je rođen u Srbiji kao pripadnik njemačke manjine, a kao mladić pridružio postrojbama SS-a i bio čuvar u logorima Sachenhausenu i Trawnikiju. Američko ministarstvo pravosuđa priopćilo je da je Kumpf kao čuvar sudjelovao u ubojstvu osam tisuća Židova u Trawnikiju u studenome 1943. Njegovo zaduženje, po vlastitu priznanju, bilo je da 'dokrajči' žrtve koje su preživjele strijeljanje. Kumpf je protjeran u Austriju jer je iz te zemlje 1956. stigao u SAD.

Swoboda je izjavila da je on sada čovjek bez državljanstva i dozvole boravka u Austriji. No, kako ne može biti protjeran ni u jednu drugu zemlju, moći će ostati u Austriji. Potrebno je samo da prijavi prebivalište.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene