Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sedmero predstavnika oporbe koji zahtijevaju 'bezuvjetno' oslobađanje svih političkih zatočenika na Kubi uhićeni su u Santa Clari, u središtu otoka.


U utorak je osamnaestero predstavnika oporbe prosvjedovalo prošetavši u povorci ulicama Santa Clare, grada 270 km istočno od Havane, tražeći 'bezuvjetnu slobodu za političke zatočenike'. 

Vezani članci Policija, ilustracija Blokirana imovina uhićenog suca, na vidjelo izlaze novi detalji slučaja Privođenje osumnjičenih za stečajne malverzacije Stečajnom sucu i još troje osumnjičenih određen jednomjesečni istražni zatvor, tereti ih se da su ukrali 30 milijuna kuna

Policija je uhitila sedmero prosvjednika, kako navodi oporbenjakinja Marta Beatriz Roque.

Roque je jedina žena među 75 disidenata koji su 2003. bili osuđeni na zatvorske kazne od 6 do 28 godina. Oslobođena je godinu dana kasnije, zbog zdravstvenih tegoba. Dodaje da je među sedmero uhićenih u Santa Clari i Jorge Luis Garcia Antunez koji je u travnju pušten na slobodu nakon 17 godina provedenih u zatvoru.

Kubansko povjerenstvo za ljudska prava i za nacionalnu pomirbu kojim predsjeda oporbenjak Elizardo Sanchez, procjenjuje da na Kubi ima 250 političkih zatvorenika.

Vlada tvrdi da na Kubi nema političkih zatvorenika, već da su to američki 'plaćenici' i osobe koje su htjele 'remetiti javni red' ili
su 'izvršile teroristički čin'.