Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Misija Ujedinjenih naroda za utvrđivanje činjenica trebala bi stići na Kosovo 19. travnja kako bi prikupila informacije pred kasnije odlučivanje Vijeća sigurnosti UN-a o konačnom statusu pokrajine.


Ta misija pored Kosova će posjetiti i Srbiju kako bi prikupila informacije iz prve ruke o stanju na Kosovu i omogućila kasniju odluku Vijeća sigurnosti o budućnosti pokrajine, piše list Koha Ditore pozivajući se na neimenovanog međunarodnog dužnosnika bliskog UN-u.

Vezani članci Aleksandar Vučić i Ivica Dačić (Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL) Srbija slavi: Kosovu po treći put odbijeno članstvo u Interpolu Slika nije dostupna Janša: Rezolucija VS-a o Kosovu dostatna za europsku misiju

Prema tom izvoru čelnik misije neće biti ni iz Sjedinjenih Država, koje se zalažu za neovisnost Kosova, niti iz Rusije, koja podržava Srbiju koja želi zadržati pokrajinu u svom okviru, nego iz jedne izvaneuropske zemlje koja nije među pet stalnih članica Vijeća sigurnosti s pravom veta.

Vijeće sigurnosti je u srijedu najavilo kako će poslati izaslanstvo u Beograd i Prištinu dan nakon što je održalo prvu raspravu o planu izaslanika UN-a Marttija Ahtisaarija koji predviđa neovisnost te srpske pokrajine u prvo vrijeme pod međunarodnim nadzorom.

List Lajm navodi kako se ne isključuje mogućnost manjih izmjena u prijedlogu posebnog izaslanika UN-a za status Kosova kako bi se "spasio obraz " Srbije. 

Lajm piše kako rasprava u Vijeću sigurnosti, pregovori na relaciji SAD-Rusija i slanje misije Vijeća sigurnosti na
Kosovu imaju za cilj eventualne izmjene, odnosno prilagođavanje Ahtisaarijeva prijedloga zahtjevima Rusije i Srbije.