Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pretjerano uživanje u alkoholnim pićima ubija pola milijuna osoba svake godine u Rusiji i ostavlja posljedice na životni vijek muškaraca, niži od onog siromašnih zemalja poput Bangladeša i Hondurasa, piše u izvješću.


'Prekomjerna upotreba alkohola svake godine izazove preranu smrt približno 500.000 osoba u Rusiji', piše Građanska komora Rusije u dokumentu koji citira agencija RIA Novosti. 'Epidemija alkoholizma u Rusiji dovela je do toga da je smrtnost muškaraca na slobodi tri puta veća od smrtnosti muškaraca iste dobi koji su u zatvoru', bilježe autori izvješća naslovljena 'Prekomjerna konzumacija alkohola u Rusiji: društveno-ekonomske posljedice i mjere za borbu'.

Vezani članci Alkoholizirani vozač, ilustracija (Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL) Čudo da je živ: Na parkiralištu izazvao krš, "napuhao" čak 4,3 promila pa dobio 15 dana zatvora Mladi piju u parku, ilustracija (Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL) Dječaci prednjače, djevojčice ne zaostaju: Životna dob kada mladi u Hrvatskoj najviše piju ostavlja bez teksta

Zloporaba alkoholnih pića ustanovljena je i kod velike većine počinitelja zločina. 'Približno 80 posto ubojica pijano je u trenutku zlodjela. Približno 40 posto samoubojica' u istom je stanju, dodaje se u izvješću.