Na današnji dan 1899. godine rođen je najpoznatiji američki gangster punog imena - Alphonse Gabriel "Al" Capone.


Najpoznatiji američki kriminalac i mafijaš rođen je 17. siječnja 1899. godine u Brooklynu, pet godina nakon što je njegova obitelj, u potrazi za boljim životom, iz talijanskog Napulja stigla u SAD. Otac, Gabriel Capone bio je brijač, dok je njegova supruga, Alova majka, čije je ime bilo Teresina, bila krojačica. Kada su nakon teškog života u Italiji odlučili otići najprije su emigrirali u Rijeku, koja je tada bila pod Austro-ugarskom vlašću, gdje su neko vrijeme živjeli, prije nego su se uputili 'preko bare'.

Vezani članci Kineski špijunski balon Kina izrazila žaljenje zbog "civilnog" balona koji je zalutao iznad SAD-a Ilustracija "To je naša stvar, prestanite se miješati!" Peking oštro odgovorio šefu CIA-e

Bio je četvrto dijete od devetero braće i sestara, a svoju specifičnu narav pokazivao je kao maleni dječak. Al je napustio školu već u četvrtom razredu osnovne škole jer je šakama pretukao svojeg učitelja. U početku se trudio kloniti nevolja, radio je u slastičarnici i knjižari, trgovini slatkiša i pokušavao biti pošten, no kako je živio u opasnom kvartu, ubrzo je shvatio da od poštenja ne može živjeti. Upoznao je gangstera Johnnyja Turia koji mu je postao prvi mentor.

Capone se prvoj bandi pridružio s 12 godina. Bila je to James Street banda koju je vodio Johnny Torrio, a kada je preselio u južni Brooklyn uključio se u djelovanje South Brooklin Rippers bande.

Lice s ožiljkom - Scarface

Najpoznatiji je po nadimku 'Scarface' kojeg je zadobio u mlađim danima. Priča ide da je kao nestašni mladić od 18 godina, radeći u Howard Inn hotelu na obali Coney Islanda, prišao sestri Franka Gallucia te joj rekao: 'Imaš divnu guzu, shvati to kao kompliment'. Takvo Alovo obraćanje razljutilo je Galluciu koji je tražio da se Al ispriča njegovoj sestri zbog uvrede. Potom je izvukao nož i razrezao Alov lijevi obraz.

Iako je Al u početku tvrdio kako je ožiljak zadobio u borbama u Francuskoj, kasnije je otkrivena istina, a dečki su se uspjeli dogovoriti oko isprika i odšteta. Prema nekim pričama, kasnije je Al zaposlio Gallucu kao tjelohranitelja te su dvojica postali prijatelji.

1918. godine zaljubio se u dvije godine stariju Irkinju Mary. Ubrzo su se vjenčali te dobili prvo dijete – Alberta Francusa Caponea. Te iste godine Al Capone je zaratio s bandom 'Wild Hand', a kako bi očuvao glavu otišao je u Chicago. Tamo je počeo raditi s Johnnyem Torriom, a dvojac je u to vrijeme prohibicije, uvidio mogućnost ilegalne prodaje alkohola. Ubrzo su zavladali područjem, obogatili se na prljavom novcu, a sa samo 26 godina Al Capone postao je šefom jedne od najvećih mafijaških obitelji u svijetu.

Oko sebe je imao više od 1000 članova, a uključio se i u različite kriminalne aktivnosti, poput potkupljivanja političara i prostitucije. Unatoč brojnim nezakonitim radnjama kojima se bavio, unatoč činjenici da je bio ubojica, svodnik i utjerivač, Capone je uživao status javne ličnosti. Novac koji je stjecao donirao je raznim humanitarnim udrugama pa su ga mnogi prozivali i modernim Robin Hoodom. Družio se s bogatašima, političarima i svima koji su bili 'važni' na bilo koji način.

Tijekom njegovog operiranja, na njega je bilo izvršeno nekoliko atentata. Pripadnici drugih bandi dolazili bi sačmaricama i automatskim puškama ispred njegovog restorana te ispaljivali više od 1000 metaka. Novinarima koje je zanimalo s kim ratuje, uvijek bi kazao kako se vjerojatno radi o nezadovoljnoj mušteriji. Znao je dobro kako se posao radi.

Kada je saznao da su ga neki njegovi najbliži suradnici, kojima je vjerovao, izdali, Al ih je pozvao na večeru, a kad su se najeli, uzeo je palicu te svima razbio glave. Uvijek je tvrdio da svojim ljudima trebaš vjerovati, jer ako njima ne vjeruješ, onda si mrtav čovjek.

'Masakr na valentinovo'

Al Capone organizirao je i jedan od najpoznatijih atentata u povijesti kada je odlučio zaustaviti bandu koju je vodio Bugs Moran. Bilo je to na valentinovo, 14. veljače 1929. Godine. Obučene u policajce, svoje je ljude poslao Moranu, a on sam je nekoliko dana prije otputovao u Miami. Iako su svi znali tko stoji iza ovog napada, Al je imao čvrst alibi. Tek tada je njegova popularnost u javnosti počela padati.

1929. godine Capone je uhićen u Philadelphiji zajedno sa svojim tjelohraniteljem, zbog nošenja oružja bez dozvole zbog čega je morao odslužiti godinu dana. Nakon 9 mjeseci je pušten zbog dobrog ponašanja. 28. veljače 1936. godine Capone je morao opet u zatvor na 6 mjeseci zbog neplaćanja sudskih troškova. Žalio se na tu odluku, ali mu je žalba poništena i poslan je u Cook okružni zatvor. U međuvremenu stigla je i optužnica zbog utaje poreza.

U njoj su se pored Ala našli njegov brat Ralph "Bottles" Capone, Jake "Greasy Thumb" Guzik, Frank Nitti te još neki Caponeovi suradnici. 1931. Capone je priznao utaju poreza i iskorištavanje prohibicije. Kasnije je izjavio da je imao dogovor sa sucem da će odležati samo 2,5 godine. No nakon novog suđenja Capone je ipak osuđen na 11 godina zatvora i 50 000 dolara novčane kazne. Žalba mu je odbijena, a potom je poslan u najzloglasniji zatvor – Alcatraz smješten na obali San Francisca.

I u zatvoru su ga nekoliko puta pokušali ubiti, bio je izbode, otrovan i davljen. No izdržao je. 1939. nakon odsluženih 7 godina, 6 mjeseci i 15 dana zatvora Capone je pušten na slobodu. Godine u zatvoru ostavile su traga na velikom Al Caponeu, a prema nekim izvorima, po izlasku iz zatvora počeo je gubiti razum.

Umro je 1947. godine u svom domu, i to od sifilisa. Tešku bolest dobio je još u mladosti, a potkraj života ona mu je oštetila moždane funkcije.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju