Sako tamno-crvenoga smoking odijela što ga je rado nosio utemeljitelj Playboya Hugh Hefner prodan je na dražbi u Los Angelesu za 41,600 dolara, a među ponuđenim predmetima našao se i njegov pisaći stroj iz studentskih dana te prvi broj časopisa koji ga je proslavio.

Galerija Na aukciji su prodavane stvari Hugha Hefnera (Foto: AFP) Ogrtač Hugha Hefnera (Foto: AFP) +0 Pisaći stroj postigao je najvišu cijenu (Foto: AFP)

Pisaći stroj je postigao najvišu cijenu, čak 162,500 dolara. Koristio ga je za stvaranje prvoga broja Playboya koji je izašao 1953. godine, kazali su iz aukcijske kuće Julien's Auctions.

Vezani članci Roditelji Ethana Crumbleya Uhićeni roditelji tinejdžera koji je ubio četvero kolega u školi: ''On je povukao obarač, ali i drugi su tome doprinijeli'' Koronavirus i putovanja, ilustracija Države postrožuju pravila za putovanja: "Zabrinut sam što neki uvode mjere koje nisu utemeljene na dokazima niti učinkovite"

Prvi Hefnerov osobni primjerak slavnoga časopisa za muškarce s Marylin Monroe na naslovnici prodan je za 31,250 dolara.

Hugh Hefner umro je u rujnu 2017. u dobi od 91. godine, a imovinu je ostavio svojoj zakladi koja je nedavno odlučila neke njegove predmete ponuditi na aukciji.

Najneobičniji predmeti ponuđen na dražbi bio je zlatni prsten s odjeljkom za tabletu viagre. Prodan je za 22,400 dolara.

Cjelokupan set svezaka časopisa koji obuhvaćaju razdoblje od 1953. do 2013. godine prodan je za 76.800 dolara, a Hefnerova bijela kapetanska kapa koju je često nosio postigla je 19,200 dolara.

Pismo iz 1962. godine buduće feministkinje Glorije Steinem koja je tada u tajnosti radila kao Playboyeva zečica u Hefnerovu njujorškom noćnom klubu i o tomu pisala u časopisu "Show" prodano je za 22,400 dolara.

Prihod od dražbe namijenjen je Hefnerovoj zakladi osnovanoj 1964. Zaklada podupire građanske slobode, među kojima su i prava LGBT zajednice, kao i legalizaciju marijuane, stoji u priopćenju aukcijske kuće.

Zahvaljujući uspjehu "Playboya" Hefner je za života postao milijunaš, a njegova neto vrijednost u doba smrti procijenjena je na više od 43 milijuna dolara. Hefner je bio politički aktivist i filantrop aktivan u nizu javnih pitanja. Bio je i veteran Drugog svjetskog rata.

"Playboy" je izlazio jednom mjesečno i na svoji je stranicama donosio fotografije golih žena, zajedno s raznim člancima o modi, sportu, novim proizvodima i javnim osobama.

Za njega su svoje kratke priče pisali i poznati pisci poput Arthura C. Clarkea, Iana Fleminga, Vladimira Nabokova, i Margaret Atwood, a za časopis su radili i mnogi poznati fotografi: Richard Fegley, William Figge, Arny Freytag, Ron Harris, David Mecey, Russ Meyer, Pompeo Posar, Suze Randall i drugi. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju