Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO SDP sazvao izvanrednu presicu, komentirat će odluku Ustavnoga suda

Odobren mu je zahtjev

Muž Julije Timošenko dobio azil u Češkoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mužu bivše ukrajinske premijerke i oporbene čelnice Julije Timošenko osuđene na sedam godina zatvora zbog zlouporabe ovlasti, odobren je politički azil u Češkoj, priopćio je u petak češki ministar unutarnjih poslova Jan Kubice.

'Timošenko je od ministarstva unutarnjih poslova zatražio politički azil prije nekoliko mjeseci i taj je zahtjev danas odobren', rekao je ministar novinarima.

Pročitajte i ovo Hrvatica imala dva muža Sud je kaznio Hrvatica osuđena jer je imala jednog supruga u Njemačkoj, drugog u Hrvatskoj: "Jedan dan samo je nestala" Sudar vlaka i kamiona u Češkoj Očevid u tijeku VIDEO Sudar vlaka i kamiona u Češkoj: Jedna osoba poginula, više ozlijeđenih

'Muž Julije Timošenko, Oleksandar morao je napustiti Ukrajinu i zatražiti politički azil od češke vlade', objavila je u petak nešto ranije u Kijevu stranka Julije Timošenko Batkivščina (Domovina) na svojoj internetskoj stranici.

'Ta je odluka odgovor na pokušaje (vlasti) da Juliju Timošenko izvrgnu pritisku izvodeći pred sud članove njezine obitelji i rodbinu', dodaje stranka.

Informaciju o pozitivnom rješenju zahtjeva za azil Oleksandra Timošenko, 51-godišnjeg poduzetnika, objavio je još tijekom jutra češki dnevnik Pravo, a onda ju je potvrdilo i češko ministarstvo vanjskih poslova.

Prag je prije godinu dana odobrio azil Bogdanu Daniličinu, ministru gospodarstva u vladi Julije Timošenko, što je bilo povod za diplomatski sukob dviju zemalja i za protjerivanje dvoje čeških diplomata iz Ukrajine, pod optužbom za špijunažu.

Timošenko koja je od kolovoza u zatvoru, u listopadu je osuđena na sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog toga što je kao premijerka potpisala ugovore o kupnji ruskog plina koji se smatraju nepovoljni za njezinu domovinu.

Timošenko je usto optužena i za još neka kaznena djela, među kojima i za poreznu prijevaru u 1990-im dok je bila direktorica privatne tvrtke Ukrajinski ujedinjeni energetski sustavi (SEUU).

Timošenko je stalno upozoravala da je žrtva sudbenog progona, optužujući predsjednika Viktora Janukoviča, njezina protukandidata na predsjedničkim izborima 2010., da je želi ukloniti iz političkog života zemlje.

Afera Timošenko uzrokovala je krizu između Kijeva i EU-a koji misli da je politički motivirana. (Hina)

 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene