Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Muslimanskim vjernicima u Bosni i Hercegovini uoči proslave novogodišnjih blagdana poručeno je kako ne trebaju slijediti običaj darivanja djece i Djeda Mraza jer su to simboli koji pripadaju isključivo kršćanskoj tradiciji i kao takvi neprikladni islamskom nauku.


'Djed Mraz izravno je povezan s kršćanskom tradicijom i zapravo je samo drugo ime za osobu iz te tradicije poznatu kao Sveti Nikola. Oni koji prešućuju tu činjenicu i pokušavaju predstaviti, a zapravo nametnuti Djeda Mraza kao općeprihvaćen simbol darivanja djece u povodu nove kalendarske godine, proslava koje je također povezana s kršćanskim vjerovanjem u datum rođenja Isaa (Isusa), zamagljuju istinu i varaju javnost, posebice muslimansku djecu nastojeći im podmetnuti kršćanski simbol kao neutralan, općeprihvaćen i poželjan obrazac ponašanja', mišljenje je stručnjaka za fetve rijaseta (poglavarstva) Islamske zajednice u BiH Enesa Ljevakovića, objavljeno na internetskoj stranici IZ.

Vezani članci Slika nije dostupna Novi spektakularni gaf Donalda Trumpa nakon terorističkog napada u Barceloni Slika nije dostupna Uskoro počinje gradnja Islamskog kulturnog centra u Sisku

Iako ističe da treba poštovati pravo izbora svakog pojedinca i obitelji da postupa u skladu s vlastitom svijesti i opredjeljenjem, Ljevaković kaže kako obilježavanje kalendarske nove godine te Djed Mraz 'nisu ni poznat ni priznat ni prihvaćen element u islamskoj tradiciji Bošnjaka'.

Alija Izetbegović još 1996. rekao 'to nije naš praznik'

'Oni (Nova godina i Djed Mraz) nametnuti su muslimanima i njihovoj djeci u vrijeme jednoumlja i neslobode i muslimani bi ih, kao svojevrsne zaštitne znakove tog vremena i politike i kao simbole strane islamskom učenju i tradiciji, trebali ignorirati', drži Ljevaković.

Stručnjak IZ-a BiH za fetve na kraju poručuje kako je pravo svakog pojedinca ili obitelji prihvatiti ili ne Novu godinu i Djeda Mraza, no za to će, po islamskom nauku, snositi i odgovornost.

Raspravu o tome trebaju li ili ne muslimani u BiH proslavljati Novu godinu i prihvatiti Djeda Mraza potaknuo je još 1996. tadašnji predsjedatelj predsjedništva BiH Alija Izetbegović. 'To nije naš praznik', javno je tada poručio Izetbegović izazvaši lavinu osuda i negativnih reagiranja zbog zadiranja u sekularni karakter bosanskohercegovačkog društva.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju