Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriza ne jenjava

Muslimanska braća pozvala Sirijce na izlazak na ulice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Siriji zabranjeni pokret Muslimanska braća pozvao je Sirijce na izlazak na ulice kako bi izrazili svoje zahtjeve za slobodom i pomogli sugrađanima u gradu Dera, koji sirijske snage drže pod opsadom i gdje je, po svjedočenju skupine za ljudska prava, broj civilnih žrtava koje je ubila vojska potpomognuta tenkovima porastao na 50.

Ovo je prvi put da Muslimanska braća, okrutno ušutkana zajedno sa sekularnim ljevičarskim pokretima za vrijeme vladavine umrlog predsjednika Hafeza el Asada, izravno pozivaju na izlazak na ulice otkako su prije šest tjedana započeli prodemokratski prosvjedi protiv Asadova sina, Bašara el Asada. U pozivu Muslimanske braće, dostavljenom Reutersu, kaže se: 'Ne dopustite da režim drži u opsadi vaše sugrađane. Podignite jedinstveno glas za slobodu i dostojanstvo. Ne dopustite tiraninu da vas podjarmi. Bog je velik'.

Pokret također dodaje da su optužbe vlasti o tome kako iza nemira stoje militantni islamisti usmjerene na raspirivanje građanskog rata i potkopavanje zahtjeva za političkim slobodama i slamanjem korupcije. Petak, muslimanski dan za molitve i odmor, glavna je prilika prosvjednicima da se okupe unatoč ponovljenim upozorenjima vlasti da ne prosvjeduju. Prošlog su petka sirijske snage sigurnosti ubile 120 prosvjednika, objavila je sirijska organizacija za ljudska prava Savasiah, u najvećim prosvjedima u Siriji otkako je demokratski ustanak izbio 18. ožujka u Deri, nakon čega su se prosvjedi proširili zemljom.

Pročitajte i ovo Bruna Papić - 1 Napadač priveden Stravičan napad na žene u Splitu: Struka poslala jasnu poruku, a jedno je ključno Ilustracija Šok zbog reakcije voditeljice Posvađali se zbog izbora: Izvadila kost iz juhe i njome počela mlatiti supruga, završio je u bolnici

Bašar se suočio s otporom u vlastitim redovima

U Deri, središtu pobune protiv režima u Siriji, u ponedjeljak je došlo do vojne intervencije, a grad nema ni vode ni električne energije. Sirijska vojska, uz potporu oklopnih kola i tenkova ušla je u Deru, a smrtno stradale, kojih je po najnovijim izvješćima oko 50, njihove obitelji nisu mogle ni pokopati jer snage sigurnosti pucaju na sve koji prilaze groblju, pod kontrolom vojske.

Po riječima svjedoka i aktivista za ljudska prava, u zaposjednutome gradu došlo je i do sukoba između pojedinih postrojbi sirijske vojske koje su se sukobile zbog naredbe predsjednika Asada da se slome prosvjedi u Deri. Kako navode i predstavnici sirijske oporbe, od ponedjeljka se javljaju sukobi unutar vojske jer pojedine postrojbe odbijaju pucati u ljude.

U međuvremenu, sirijski predsjednik Bašar al-Asad suočio se s otporom i u vladinim redovima. Više od 200 članova njegove stranke Baas podnijelo je u srijedu ostavku, a nezadovoljstvo zbog nasilnog gušenja prodemokratskih prosvjeda osjeća se i u vojsci, inače čvrstom zaštitniku režima. Ostavku je podnijelo 200 članova stranke iz pokrajine Dera i okolnih regija nakon što je vlada poslala tenkove na prosvjednike u istoimenom gradu. Prije njih iz Baasa je izišlo tridesetak članova iz pokrajine Banias i okolnih sela, osobito Baije. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene