Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Muqtada al-Sadr (ni)je pobjegao u Teheran

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šijitski klerik Muqtada al Sadr, koji vodi najmoćniju miliciju u Iraku, navodno je izbjegao iz zemlje i sklonio se u Iran, izvijestila je jučer američka TV mreža ABC News, pozivajući se na visoke dužnosnike američke vojske. Muqtadini suradnici odmah su opovrgnuli takve tvrdnje.

Prema tim izvorima, Muqtada al-Sadr napustio je Irak prije dva do tri tjedna i sklonio se u Teheran, gdje žive članovi njegove obitelji. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Šok zbog reakcije voditeljice Posvađali se zbog izbora: Izvadila kost iz juhe i njome počela mlatiti supruga, završio je u bolnici Slatine Policija istražuje Novi slučaj nasilja kod Splita, majka objavila: "Sina su zavezali za stup i stavili mu traku na usta. Nije mogao disati"

Al-Sadr je zapovijedao Mehdijevom vojskom, najsnažnijom šijitskom milicijom koja je brojala do 40.000 boraca, a optuživana je za brojna ubojstva sunita i etničko čišćenje sunitskih četvrti Bagdada i okolnih naselja.

Njegov odlazak podudario se s najavljenim povećanjem broja američkih vojnika u Bagdadu i planom da zajedno s iračkom vojskom izvrše udar na pobunjenike i milicije, kako bi zaustavili sektaško nasilje.

Visoki vojni dužnosnici vjeruju da je glavni razlog njegova odlaska, zabrinutost zbog dolaska pet američkih brigada sa 17.500 vojnika u Bagdad.

"On se boji da će mu navođena bomba pasti na kuću", rekao je jedan od izvora dopisnici ABC-a Marthi Raddatz.

Izvori navode kako je i dio boraca i zapovjednika Medhdijeve vojske otišao s al-Sadrom u Iran.

Premda je "najopasniji čovjek u Iraku" kako ga je nazivao tjednik Newsweek, za sada otišao, mnogi vjeruju da to nije zauvijek. On u Teheranu nastoji održati na okupu svoju miliciju.

Posljednjih mjeseci al-Sadr se vratio političkom načinu rješavanja problema, stavljajući u drugi plan uporabu sile. Politička grupacija koju kontrolira ima 30 zastupnika u parlamentu i šest ministara u vladi.

Američki su dužnosnici kazali da će pratiti pripadnike Mehdijeve vojske koji su ostali u Bagdadu.

Muqtadini suradnici: On je u Iraku

Muqtada al-Sadr nalazi se u Iraku i nije pobjegao u Iran, tvrde njegovi suradnici. 

Proturječna izvješća o boravištu klerika koji vodi Mehdijevu vojsku, najmoćniju miliciju u Iraku, pojavila su se nakon što je Irak u utorak objavio da će zatvoriti granice s Iranom i Sirijom i produljiti noćni redarstveni sat u Bagdadu ne bi li suzbio sve gore nasilje u glavnome gradu.

Četvorica Sadrovih suradnika rekla su da se on i dalje nalazi u Iraku, a neki tvrde da se nalazi u svetom šijitskom gradu Nadžafu, ali se iz sigurnosnih razloga rjeđe pojavljuje u javnosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene