Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mugabe: Oporba mora odustati od borbe za vlast

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe u petak je rekao da prihvaća potrebu za pregovorima kako bi završila politička kriza u toj zemlji, ali da oporba mora odustati od zahtjeva za osvajanje vlasti i mora prihvatiti da je on čelnik te države.

Mugabe je to rekao na povratku kući iz Egipta gdje je sudjelovao na summitu Afričke unije koji je u utorak od njega zatražio da počne pregovore s oporbenim čelnikom Morganom Tsvangiraijem.

Pročitajte i ovo Dvadeset godina vlasti Vladimira Putina - 5 Dvadeset godina na vlasti Putinu je imidž uvijek bio najvažniji, a pandemija koronavirusa nanijela mu je dosad najveći udarac Vladimir Putin na crvenom tepihu (Foto: Dnevnik.hr) ključni trenuci Putinovih 20 burnih godina na vlasti: Pomilovanja tajkuna, smrti novinara, pripajanje Krima...

"Tsvangirai i njegova skupina moraju odustati od zahtjeva da dođu na vlast", rekao je i dodao: "Otvoreni smo za dialog, ali stvarnost je stvarnost i nju treba prihvatiti... Ja sam predsjednik Zimbabvea".

Mugabea su na aerodromu dočekale tisuće pristalica. On inzistira da se kriza u Zimbabveu, koja uništava gospodarstvo te zemlje, a milijuni izbjeglica pobjegli su u susjedne države, mora riješiti unutar zemlje.

"Sretni smo što je AU prihvatio poziciju da problem Zimbabvea moraju riješiti stanovnici Zimbabvea pregovorima".

Summit AU-a održan u odmaralištu Sharm el-Sheikhu izdao je u utorak rezoluciju kojom poziva na pregovore kojima bi bila osnovana vlada nacionalnog jedinstva.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene