Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prekriveni krvlju

Mrtvi diljem Iraka: Nožem izboli roditelje i njihove kćeri

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Iraku je jučer poginulo najmanje 33 osoba, među kojima 18 pripadnika sigurnosnih snaga.

To su podacima što su ih objavile vlasti nakon srpnja koji je bio najkrvaviji mjesec u dvije godine s 325 mrtvih. To ponovno izbijanje nasilja u Iraku stručnjaci objašnjavaju napetošću u susjednoj Siriji i političkom nestabilnošću u samome Iraku gdje su još jako snažne vjerske napetosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ranjeno 37 oosba U eksplozijama u Iraku osmero poginulih Slika nije dostupna Ratna stradanja U Iraku od 2003. poginulo najmanje 98 tisuća civila

Devet je osoba ubijeno u eksploziji prije iftara, obroka kojim se prekida ramazanski post po zalasku sunca, a četveročlana obitelj ubijena je u Kirkuku, na sjeveru Iraka, no većina napada bila je usmjerena na sigurnosne snage.

>> Srpanj najkrvaviji mjesec u Iraku u posljednje dvije godine

Nepoznate osobe napale su dom turkmenske obitelji u Kirkuku i ubile bračni par i njihove dvije kćeri ubodima noža, dodaju izvori. Trupla roditelja ležala su u jednoj prostoriji, a kćeri u drugoj, oba prekrivena krvlju, izvijestio je novinar agencije France Presse na mjestu događaja. Policijski izvor je rekao da ništa iz kuće nije ukradeno i da je zločin najvjerojatnije čin osvete.

Četvorica policajaca ustrijeljena su također u Kirkuku, a tri pripadnika milicije Sahve koja se bori protiv al Kaide poginula su u eksploziji bombe blizu Balada, isto sjeverno od prijestolnice. U poruci objavljenoj na internetu Islamska država Irak (ISI), ogranak Al Kaide, obznanila je 'svetu ofenzivu tijekom ramazana', svetog mjeseca muslimanskog posta kada će ciljati 'pomno odabrane mete', a to su 'sigurnosne snage, vojska i šijiti'.

U Bagdadu su u eksploziji autobombe u Huseiniji smrtno stradale tri osobe, rekao je čelnik ministarstva unutarnjih poslova i dodao da su gnjevni stanovnici zatim napali policajce i zapalili njihova vozila. Naoružane osobe napale su cestovnu blokadu blizu policijske postaje sjeveroistočno od Samare i pritom ubile policajca i pripadnika Sahve, rekli su policijski načelnik i medicinski izvor u bolnici u Samari.

Te su osobe napale i kontrolnu točku blizu Dudžajla, isto sjeverno od Bagdada, ubivši jednog vojnika i otevši četvoricu. U srpnju je u Iraku zabilježeno 325 žrtava, što je najveći broj u zadnje gotovo dvije godine. Premda je nasilje znatno oslabilo u odnosu na krvave godine 2006. i 2007., ono je i dalje prisutno u Iraku, a nerijetko je povezano sa snažnim napetostima među vjerskim zajednicama. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene