Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vojna obuka može biti zločin

Može li igranje pucačina poput Call of Duty biti ratni zločin?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema Ženevskoj konvenciji zločin može biti i vojna obuka, a ona može biti stvarna i virtualna.

Vjerojatno ste se barem ponekad igrajući neku nasilnu pucačinu zapitali o mogućem štetnom utjecaju takvih video-igara, no jeste li ikada pomislili da igre poput Call of Dutyja mogu biti povezane sa stvarnim ratnim zločinima?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna I mi bi, i mi bi! Perverzija: Igra GTA V na 100 tisuća dolara vrijednom simulatoru Slika nije dostupna Svašta oko nas Ona ili igrica - pogodite što je izabrao...

I dok glasnogovornik Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC) Bijan Frederic Farnoudi tvrdi kako se ratni zločini mogu počiniti samo u stvarnosti, a ne u virtualnom svijetu, neki njegovi kolege iz ICRC-a ne slažu se s tim, prenosi Wired. Ovo je zanimljivo pitanje iskočilo tijekom nedavne konferencije Crvenog križa nakon pritužbe švicarskih udruga za zaštitu ljudskih prava Pro Juventute i TRIAL.

Christian Rouffaer, vođa ICRC-va projekta za međunarodno pravo i video-igre, ističe kako je prema Ženevskoj konvenciji zločin i vojna obuka, a ona može biti i - virtualna. U slučaju zločina, kaže Rouffaer, ne kažnjava se samo vojnik, već i onaj tko ga obučava, obrazuje i daje mu zapovjedi. A to može biti čovjek ili računalo.

>> Osvojili besplatne igre doživotno jer su sina nazvali Dovahkiin!

Današnje su video-igre očito postale realistične do te mjere da se njima mogu obučavati pravi vojnici koji mogu počiniti prave ratne zločine. (Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene