Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dao rijetki intervju

'Mostarski' unuk Kim Jong-ila: Želim mir u svijetu, sanjam o ujedinjenju Koreja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mladi član vladajuće sjevernokorejske dinastije u rijetkom intervjuu izjavio je kako nema pojma kako je njegov djed diktaturu odlučio predati u ruke njegova strica. U životu bi htio volontirati.

Unuk pokojnog sjevernokorejskog vođe Kim Jong-ila i nećak sadašnjeg vođe izolirane komunističke Sjeverne Koreje rekao je u intervjuu iz međunarodne škole u Mostaru gdje se školuje, kako bi jednoga dana želio pomoći svome narodu te da sanja o ujedinjenju dviju Koreja, prenose u petak mediji.

Pročitajte i ovo Sjeverna Koreja testirala bojeve glave krstarećeg projektila lansirala i raketu Sjeverna Koreja testirala bojeve glave krstarećeg projektila Nosač zrakoplova Theodore Roosevelt Nakon novih prijetnji Što rade američki nosač zrakoplova, razarači i azijski ratni brodovi u spornom moru?

>> Nestala prva dama Sjeverne Koreje!

U intervjuu s bivšom finskom dužnosnicom Elisabeth Rehn koji je objavila finska televizija, 17-godišnji Kim Han-sol rekao je kako bi želio da "stvari krenu bolje" za njegov narod.

Sin Kim Jong-nama, starijeg brata današnjeg sjevernokorejskog vođe, živio je u Makau i Kini, a sada se školuje na United World Collegeu (UWC) u Mostaru, otvorenoj na inicijativu Rehn, bivše finske ministrice obrane i nekadašnje posebne izvjestiteljice za ljudska prava u Bosni i Hercegovini.

"Oduvijek sam sanjao da ću se jednog dana vratiti i poboljšati stvari i olakšati život naroda" Sjeverne Koreje, rekao je na tečnom engleskom mladić. Kaže kako je stekao prijatelje iz Južne Koreje s kojima se postupno sve bolje razumije. Priznaje i kako bi volio da se dvije zemlje ujedine.

Prije godinu dana Kimov profil na Facebooku izazvao je međunarodnu pozornost, nakon čega je njegova stranica brzo bila blokirana, a tada je i objavljeno da će se školovati u Mostaru.

Kim Han-sol nikada nije upoznao svoga djeda niti strica (sadašnjeg vođu) i tek je odrastajući "sam složio slagalicu" i shvatio iz koje obitelji potječe. Njegov otac Kim Jong-nam (39) pao je u nemilost svoga oca 2001., iako je figurirao kao njegov mogući nasljednik. Razlog je bio posjet Disneylandu u Tokiju uz pomoć lažne putovnice. Iz inozemstva, gdje danas živi, tek je za japansku televiziju u prije godinu dana rekao da se protivi da Sjevernom Korejom vlada dinastija.

17-godišnji privremeni Mostarac otkrio je da se "njegov otac ne zanima za politiku", a za sebe je kazao da bi želio studirati, a zatim volontirati. "Želio bih se uključiti više u humanitarne projekte... raditi na izgradnji mira u svijetu, napose u domovini", rekao je.

Rekao je i da ne zna kako je njegov stric Kim Jong-un "postao diktator". "To je bilo između njega i mog djeda", kazao je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene