Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mostar: Kovač protiv Izetbegovićevih izjava o Franji Tuđmanu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HDZ-ova odbora za Hrvate u BiH Milan Kovač odbacio je u utorak u Mostaru navode bošnjačkog člana BiH Predsjedništva Bakira Izetbegovića koji je optužio prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana da je radio na podjeli BiH i gurnuo Hrvate i Bošnjake u sukob tijekom posljednjeg rata.

'Tim navodima amnestiraju se oni koji su napali Hrvatsku i BiH. Imputirati da je Tuđman dijelio BiH, protjerivao druge narode je apsolutna krivotvorina', rekao je Milan Kovač.

Pročitajte i ovo Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće Viktor Orban u posjeti BiH Nastavio u Banja Luku Orban doputovao u BiH, kratko bio u Sarajevu, oni mu se požalili na jednu osobu

On je to rekao tijekom predavanja na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru na kojemu je sudjelovao i zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković.

Kovač je negirao navode Bakira Izetbegovića, sina prvog bošnjačkog lidera Alije Izetbegovića, koji je u nedavnom istupu za medije u BiH ustvrdio da je Tuđman krivac za svađu Bošnjaka i Hrvata tijekom posljednjeg rata, stradanje i progon velikog broja civila.

Kovač je pojasnio kako kao svjedok tih zbivanja od Tuđmana nikada nije čuo takva razmišljanja. Nasuprot tome, naveo je, Tuđman je potaknuo Hrvate u BiH da glasuju na referendumu o neovisnosti zemlje.

 Povjerenik EU za proširenje: Europska integracija BiH ključ rješavanja problema

On je tijekom predavanja istaknuo kako će jedna od prvih odluka nove vlade RH, za koju je rekao da će je osnovati HDZ sa svojim partnerima, biti odluka o utemeljenju ministarstva za dijasporu. To je ministarstvo postojalo do 2001. godine, no onda je ukinuto odlukom tadašnje šestorke u Zagrebu.

Eurozastupnik Plenković istaknuo je da rezolucija EP-a o BiH predstavlja snažnu političku poruku i promjenu gledanja međunarodne zajednice na ovu zemlju.

'Svima nama je cilj da dođe do smirivanja situacije, da se provedu ustavne reforme na načelima decentralizacije, ravnopravnosti i federalizacije BiH jer smatramo da jednakopravni konstitutivni narodi mogu ubrzati europski put zemlje', rekao je Plenković u Mostaru. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene