Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neuspješno glasovanje

Mostar i dalje bez gradonačelnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ni u ponovljenoj proceduri glasovanja u Gradskome vijeću za izbor novoga gradonačelnika Mostara hrvatski ili bošnjački kandidat Ljubo Bešlić iz HDZ-a i Suad Hasandedić iz Stranke demokratske akcije nisu dobili potrebnu većinu glasova pa je Mostar pet i pol mjeseci nakon općinskih izbora bez novog gradonačelnika i bez usvojenog proračuna.

Ured Visokog predstavnika naložio je, nakon neuspjelog pokušaja izbora potkraj veljače, novi krug glasovanja za izbor gradonačelnika što se pokazalo uzaludnim. U prvome krugu glasovanja, na sjednici okončanoj u sinoć, otpao je kandidat Narodne Stranke Radom za boljitak Marko Romić, a u drugom je Hasandedić dobio potporu 14, Bešlić 13 vijećnika dok je u trećem krugu hrvatski kandidat dobio potporu 14, a Hasandedić 12 vijećnika. To međutim nije bilo dovoljno za izbor Bešlića budući za potvrdu treba natpolovična većina 18 vijećnika od 35 koliko broji Gradsko vijeće.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zastrašivanje promatrača u Vukovaru GONG-u prijavljeno da se mobitelom slikaju listići Slika nije dostupna Navukli osmijehe i glasali VIDEO: Za koga glasuju političari i kandidati?

Ured Visokog predstavnika jučer je predlagao tajno glasovanje, no većina vijećnika je to odbila. Hrvatske stranke najavile su nakon sjednice kako više neće sudjelovati u izboru gradonačelnika tražeći nove lokalne izbore za Mostar i izmjenu gradskog Statuta kojega je nametnula međunarodna zajednica. Bošnjačke pak stranke insistiraju na nastavku trećoj obnovi procedure izbora gradonačelnika. Predstavnici Sindikata uposlenika gradske uprave najavili su ovih dana prosvjede jer već tri mjeseca nemaju plaća zbog neusvojenog proračuna koji se ne može prihvatiti u Gradskom vijeću bez imenovanja novog gradonačelnika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene