Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog duga

Moskva: Ukrajina će unaprijed plaćati plin

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog milijardi dolara neplaćenih računa Ukrajina će od lipnja unaprijed plaćati isporuke ruskog plina.

Ukrajina će od lipnja morati unaprijed plaćati isporuke ruskog plina jer postoje milijarde dolara neplaćenih računa, rekao je u četvrtak ruski ministar energetike Aleksandar Novak.

Pročitajte i ovo Pogreb Alekseja Navaljnog Mora odraditi pokoru Suspendiran svećenik koji je vodio pogrebni obred za Navaljnog: Bit će poslan u drugu crkvu da čita psalme Ruski predsjednik Vladimir Putin i savastopoljski upravitelj Mikhail Razvožajev Pogođeni ciljevi Ukrajina tvrdi da je u napadima pogodila ruske brodove, Rusi tvrde: "Samo su im oštećeni prozori"

"Rusija prelazi na režim plaćanja unaprijed za plin koji dostavlja Ukrajini", naveo je Novak u priopćenju. Vlasti Kijeva su Rusiji trebale do srijede platiti dug za plin viši od 3,5 milijardi dolara. Do sada Moskva od ožujka nije primila niti jednu uplatu, precizira se u priopćenju.

"Rusija ne može i ne mora sama nositi teret podrške ukrajinskom gospodarstvu kojem daje popuste na cijenu plina i briše dugove", naveo je ruski ministar energetike.

Proruski pobunjenici u Ukrajini ignoriraju Putina, on vodi 'linearni rat'

U travnju je ruski predsjednik Vladimir Putin dao vlastima Kijeva rok od mjesec dana da riješe pitanje plina i zaprijetio prelaskom na sustav plaćanja unaprijed.

Generalni direktor Gazprom Exporta i zamjenik predsjednika ruskog plinskog diva Aleksandar Medvedev je također ocijenio da se ne mogu tolerirati neplaćeni ukrajinski računi za plin.

To prebacivanje na plaćanje unaprijed se smatra prijetnjom prekidom dostave ruskog plina Ukrajini uz opasnost poremećaja isporuka plina Europskoj uniji kao tijekom "plinskog rata" od 2006. do 2009. Europska unija uvozi četvrtinu svog plina od Rusije, od čega gotovo polovica prelazi preko Ukrajine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene