Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neočekivani porast napetosti

Ovaj avion mogao bi iz temelja promijeniti odnose Rusije i Turske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prisilno prizemljenje sirijskog putničkog aviona u kojem su bili i ruski državljani stvorilo je neočekivanu napetost u dosad prisnim odnosima Moskve i Ankare. Vladimir Putin je odgodio posjet Turskoj.

Službena Moskva zatražila je objašnjenje od Ankare zbog jučerašnjeg prisilnog prizemljenja sirijskog putničkog zrakoplova kojim su 'dovedeni u opasnost' ruski putnici, a Sirija je Tursku optužila za otmicu zrakoplova.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Zastrašujuća poruka Rusija zaprijetila velikoj europskoj zemlji, za sve krivo nuklearno oružje: "Postat će naša meta!" Recep Tayyip Erdogan Čestitao Putinu na pobjedi Turski predsjednik Erdogan: "Turska je spremna pomoći kako bi Rusija i Ukrajina započele pregovore"

Istovremeno, predsjednik Rusije Vladimir Putin odgodio je za sljedeći tjedan planiran posjet Turskoj. Službenog objašnjenja zasad nema, a kasnije je stigla informacija da bi se u Ankari mogao pojaviti 3. prosinca.

Jedan moskovski diplomat izjavio je kako u narednom razdoblju očekuje povećanje napetosti u odnosima dviju država, čiji su dosadašnji odnosi, unatoč turskoj ulozi u sirijskom građanskom ratu, bili i više nego pristojni.

'Ruska strana ustrajava na traženju objašnjenja takvih akcija turskih vlasti u odnosu prema ruskim građanima', rekao je predstavnik ruskog ministarstva vanjskih poslova Aleksandar Lukaševič, javljaju agencije.

Sirijski putnički zrakoplov odletio je danas iz zračne luke u Ankari nakon što su ga turski borbeni zrakoplovi osam sati ranije prisilili da sleti na aerodrom pod sumnjom da prenosi vojnu opremu za snage sirijskog predsjednika Bašara al Asada. Avion je letio iz Moskve za Damask, a presreli su ga zbog informacije da nosi 'necivilni teret'.

Jedan izvor u ruskoj agenciji za izvoz oružja rekao je da u zrakoplovu nije bilo ruskog oružja. 'U zrakoplovu nije bilo niti je moglo biti oružja ni bilo kakvih sustava ili dijelova vojne opreme', kazao je izvor koji je želio ostati anoniman. U prizemljenom avionu Airbusu A320 bilo je 35 putnika, od kojih 17 Rusa. Turski su ga mlažnjaci otpratili do aerodroma Esenboga na sigurnosnu provjeru koja je obavljena nakon što su putnici izašli iz aviona.

>> Turske zračne snage prizemljile sirijski zrakoplov!

No, potpuno suprotno ruskim tvrdnjama, turski premijer Recep Tayyip Erdogan izjavio je da su u avionu pronađeni municija i druga vojna oprema. 'Takvim stvarima nema mjesta na putničkim avionima, ali nažalost upravo smo to pronašli', rekao je Erdogan.

Turska otvoreno podupire ustanike koji žele srušiti sirijskoga predsjednika Bašara al-Asada. Napetosti u odnosima Turske i Sirije u porastu su od prošlog tjedna kada je sirijska granata ubila petero civila u turskom pograničnom gradu Akcakaleu. Turska je na taj napad odgovorila i od tada je topnička razmjena vatre u području oko granice svakodnevna pojava.

Sirijski ministar prometa Mahoumd Said optužio je u čeetvrtak Tursku za 'zrakoplovno piratstvo' koje je u suprotnosti sa sporazumima o civilnom zrakoplovstvu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene