Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teške optužbe

Rusija tvrdi da SAD u Ukrajini ima laboratorije s kugom i antraksom. Washington: "To je apsurdno"

Maria Zaharova (Foto: AFP)
Maria Zaharova (Foto: AFP) Foto: Afp
Rusija je u srijedu poručila da SAD treba pojasniti situaciju s, kako tvrde, vojno biološkim programom u Ukrajini, što je Washington odbacio kao "apsurdno" dezinformiranje.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova kazala je da je Rusija otkrile dokaze o navodnom programu tijekom invazije na Ukrajinu, što Moskva naziva "posebnom vojnom operacijom".

Pročitajte i ovo Rusi trpe posljedice ukrajinskih napada rastu cijene Ukrajinci novom taktikom osiromašuju Ruse, nova meta pokazala se posebno učinkovitom Francuska vojska Opasna predviđanja Europska sila otvoreno se priprema za rat, jasno je i protiv koga: "Dio smo koalicije..."

Zaharova tvrdi da program uključuje i smrtonosne patogene poput kuge i antarksa.

"Ukrajina poriče svaku takvu tvrdnju", kazao je glasnogovornik ukrajinskog predsjednika.

Glasnogovornik Pentagona je u utorak kazao da je "apsurdna ruska dezinformacija očito lažna".

Zaharova je rekla da Rusija ima dokumente koji pokazuju da je ukrajinsko ministarstvo zdravstva naredilo uništavanje uzoraka kuge, kolere, antraksa i drugih patogena nakon 24. veljače, kada je započela ruska invazija.

"Već sada možemo zaključiti da se u ukrajinskim biološkim laboratorijima u neposrednoj blizini teritorija naše zemlje odvijao razvoj komponenti biološkog oružja", rekla je.

Program navodno financirao Pentagon

Reuters piše kako nije bilo moguće neovisno potvrditi vjerodostojnost takvih dokumenata.

Zaharova tvrdi da je navodni program financirao Pentagon. "Ovdje ne govorimo o mirotvornom korištenju ili znanstvenim ciljevima", kazala je. Bidenova administracija mora objasniti svijetu "službeno" objasniti o čemu je riječ, dodala je.

Zaharova je rekla da nije jasno jesu li navodni materijali uništeni te je upitala jesu li pali u ruke ekstremista ili nacionalista.

Rusija već nekoliko godina optužuje SAD za suradnju s ukrajinskim laboratorijima s ciljem razvoja biološkog oružja, a te su se optužbe intenzivirale u jeku pandemije koronavirusa. SAD i Ukrajina odbacuju takve navode.

O ratu u Ukrajini iz minute u minutu čitajte >>OVDJE.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene