Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uhićeno 20 prosvjednika

Moskva: Policija prekinula mirno okupljanje aktivista gay zajednice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija je u subotu prekinula nedopušteno okupljanje boraca za prava gay zajednice u središtu Moskve, uhitivši oko 20 prosvjednika, među njima i osobe koje su protiv prava gay zajednice, a tijekom prosvjeda su napale aktiviste.

Aktivisti su ranije zatražili dopuštenje da se Parada ponosa održi danas, no moskovske su vlasti, desetu godinu zaredom, blokirale zahtjev za njezinim održavanjem. Današnje okupljanje tradicionalno se organizira kako bi se ukazalo na nespremnost ruskih vlasti da dopuste javno izražavanje potpore pravima gay zajednice u toj zemlji.

Pročitajte i ovo Spašen ribar na istoku Rusije Čudesno spašavanje Pronađen nakon šest mjeseci, preživio je u zabiti na -39 stupnjeva hraneći se korom drveta: "Da niste stigli, umro bih za tri dana" Sergej Lavrov Komentirao ukrajinski plan Putinov ministar o pregovorima s Ukrajinom: "Ovo je neprihvatljivo"

I prije današnjeg okupljanja aktivista na Trgu Tverskaja blizu središta grada vlasti su onamo poslale velik broj pripadnika interventne policije, piše Reuters.

"Ovo je potpuno bezakonje moskovskih i ruskih vlasti", rekao je vodeći ruski aktivist za prava gay zajednice Nikolaj Aleksejev dok su ga policajci vukli prema policijskom kombiju. "Mi se ovdje na miran način zalažemo za ljudska prava."

Očevici su za Reuters kazali da su aktiviste napale i osobe koje se protive prosvjedima nakon čega ih je policija razdvojila.

Anti-gay aktivistkinja Elena Kahtarjovna isticala je transparent na kojem je pisalo: "Ne euro-gay vrijednostima, ne euro-gay načinu razvoja. Samo Rusija i samo pobjeda", objasnivši da je "protiv fenomena koji se Rusima nameću izvana, poput homoseksualnosti, protiv netradicionalnih vrijednosti i sodomije". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene