Vladimir Putin (Foto: AFP)
Vladimir Putin (Foto: AFP)

Rusija je u subotu odbacila poziv njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da oslobodi zatočene ukrajinske mornare, objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova na svojoj internetskoj stranici.


Zatraživši od Moskve u petak da oslobodi 24 ukrajinska mornara uhićena prošli mjesec kod Kerčkog prolaza, koji se nalazi nedaleko od Krima i ukrajinskim lukama na Azovskom moru osigurava izlaz na Crno more, njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron istaknuli su niz pitanja koja ih "jako zabrinjavaju".

Vezani članci Ivana Petrović donosi detalje o sastanku u Berlinu (Foto: Dnevnik.hr) Ivana Petrović o berlinskom sumitu o Balkanu: "Nitko ne očekuje nekakav spektakularan, bitan i konkretni rezultat" Slika nije dostupna Putin, Trump, Macron: Pogledajte koga je Merkel ljubila, a pred kime kolutala očima

To su "ljudska prava na Krimu, koji je Rusija anektirala protivno međunarodnom pravu, rusko korištenje vojne sile u Kerčkom prolazu i nasilni pretresi brodova u Azovskom moru".

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da "žali što se u drugom dijelu priopćenja, u kojem Berlin i Pariz drsko optužuju Rusiju za određena kršenja ljudskih prava na Krimu i eskalaciju napetosti u Azovskom moru i Kerčkom prolazu, iznose neprihvatljivi zahtjevi".

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je Merkel u telefonskom razgovoru da su ukrajinski mornari pod istragom i da se s njima postupa u skladu s ruskim zakonom, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. (Hina)