Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NATO zabrinut

Moskva mora odigrati konstruktivnu ulogu protiv džihadista

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Važno je da Rusija otvoreno kaže koje su joj namjere", poručuju iz NATO-a.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg zabrinuo se u četvrtak zbog "znatnog vojnog jačanja" Rusije u Siriji, zatraživši od Moskve da "odigra konstruktivnu ulogu" i surađuje sa SAD-om u borbi protiv džihadista IS-a.

Pročitajte i ovo Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem" Napad na koncertnu dvoranu u Moskvi Spašavali goli život Svjedoci o paklu koji su prošli u dvorani u Moskvi: "Svi su vrištali, svi su trčali. Bilo je strašno, poput noćne more"

"Smatram da prva etapa (za Rusiju) mora biti razgovor sa SAD-om, na kojem će jasno reći koje su njezine namjere i pokušati konstruktivno surađivati u naporima SAD-a u borbi protiv IS-a", izjavio je Stoltenberg u intervjuu AFP-u u sjedištu NATO-a u Bruxellesu.

"Važno je da Rusija otvoreno kaže koje su joj namjere", kazao je.

Stoltenberg je ustvrdio kako "nema nikakve sumnje u snažnu nazočnost Rusije na istoku Ukrajine. Ondje su ruske snage i ruska oprema, a Rusija nastavlja osposobljavati i podržavati separatiste".

Putin planira zračne udare u Siriji ako ne bude dogovora sa SAD-om

"Umiješanost Rusije u sukob tolika je da je "jako teško razlučiti separatiste od Rusa. Govorimo zapravo o istim snagama", proanalizirao je on.

I Francuska i Velika Britanija zabrinute su zbog "znatnog" porasta ruskog vojnog prisustva u Siriji, rekli su francuski ministar obrane Jean-Yves Le Drian te njegov britanski kolega Michael Fallon u četvrtak u Parizu, gdje se održava konferencija o informatičkoj sigurnosti.

"Rusko jačanje u Siriji jako komplicira već ionako složenu i tešku situaciju", rekao je Fallon. O tom će problemu razgovarati francuski i britanski ministri vanjskih poslova "za nekoliko sati", dodao je Fallon. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene