Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izraelski predsjednik Moshe Katsav predao je ostavku predsjednici Knesseta Daliji Itzik, dan nakon što je s tužiteljstvom postigao sporazum u vezi seksualnog skandala koji je posljednjih mjeseci potresao Izrael.


Katsav će prema odredbama dogovora s tužiteljstvom izbjeći zatvorsku kaznu, a tim je dogovorom priznao odgovornost za niz seksualnih delikata.

Vezani članci Miroslav Škoro Nakon Škorine iznenadne ostavke oglasio se Domovinski pokret: "Pomalo nas je zateklo..." Slika nije dostupna Policija će ponovo ispitati Katzava

Za ta kaznena djela, koja ne uključuju optužbu za silovanje, Katsav će dobiti uvjetnu kaznu zatvora, a morat će platiti i odštetu.

Katsav je krajem siječnja na rok od tri mjeseca prestao obnašati svoje predsjedničke dužnosti, nakon što je tužiteljstvo objavilo da će protiv njega podnijeti optužnicu koja je trebala uključivati i silovanje. U međuvremenu dužnost predsjednika države privremeno je obnašala predsjednica parlamenta Dalia Itzik.

Da je proglašen krivim za silovanje, Katsav je mogao dobiti zatvorsku kaznu u trajanju od 16 godina.

Katsavov predsjednički mandat završava u srpnju, a izraelski
parlament Knesset već je izabrao i novog predsjednika zemlje Shimona Peresa koji će 15. srpnja preuzeti predsjedničke dužnosti.

Izrael će do 15. srpnja, kada će Peres preuzeti svoje dužnosti,
voditi Dalia Itzik.