Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Alarmantno

OCEANI NAM IZUMIRU Morska populacija se prepolovila u posljednjih 45 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Populacija morskih sisavaca, ptica, riba i reptila pala je za 49 posto od 1970., upozoravaju stručnjaci, prenosi BBC u srijedu.

Prema studiji, neke vrste koje ljudi koriste za prehranu zabilježile su još veći pad, pa je tako tune i skuše 74 posto manje. Osim pretjeranog izlova, na pad njihove populacije utječu i klimatske promjene.

Pročitajte i ovo Ilustracija Glas građana Što mislite u vrućinama u travnju? Pogledajte kako ste glasali u Dnevniku Nove TV Slika nije dostupna Sporazum iz Pariza NAJIZGLEDINIJI SCENARIJ To bi mogao biti naš kraj

"Ljudska aktivnost teško je naštetila oceanu loveći ribu brže nego što se ona može razmnožii i uništavajući njihova staništa", rekao je Marco Lambertini iz Svjetskog fonda za zaštitu prirode (WWF).

Pročitajte 14 zanimljivih činjenica o 'srcu planeta'

U studiji se navodi da su morski krastavci - koji se smatraju delicijom u Aziji, zabilježili znatan pad svoje populacije i to od 98 posto na Galapagosu i 94 posto u Crvenom moru u posljednjih nekoliko godina.

Studiju su proveli WWF i Londonsko zoološko društvo analizirajući više od 1200 morskih vrsta u posljednjih 45 godina.

Nije još prekasno

Na sreću, još uvijek ima vremena i prostora za djelovanje i prevenciju tog negativnog trenda. U Izvješću se navodi nekoliko rješenja problema, poput zaštite morskih staništa, upravljanje i unaprjeđivanje izlova ribe te preusmjerenje financiranja u te svrhe.

Štoviše, priliku za djelovanje u tom smijeru možda ćemo moći vidjeti i krajem rujna, kad će u New Yorku biti održan sastanak svjetskih čelnika kako bi se raspravljalo o ciljevima održivog razvoja koje su zacrtali Ujedinjeni narodi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene