Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Populacija morskih sisavaca, ptica, riba i reptila pala je za 49 posto od 1970., upozoravaju stručnjaci, prenosi BBC u srijedu.


Prema studiji, neke vrste koje ljudi koriste za prehranu zabilježile su još veći pad, pa je tako tune i skuše 74 posto manje. Osim pretjeranog izlova, na pad njihove populacije utječu i klimatske promjene.

Vezani članci Slika nije dostupna NAJIZGLEDINIJI SCENARIJ To bi mogao biti naš kraj Slika nije dostupna U sljedećih 90 godina razina mora mogla bi skočiti za metar

"Ljudska aktivnost teško je naštetila oceanu loveći ribu brže nego što se ona može razmnožii i uništavajući njihova staništa", rekao je Marco Lambertini iz Svjetskog fonda za zaštitu prirode (WWF).

Pročitajte 14 zanimljivih činjenica o 'srcu planeta'

U studiji se navodi da su morski krastavci - koji se smatraju delicijom u Aziji, zabilježili znatan pad svoje populacije i to od 98 posto na Galapagosu i 94 posto u Crvenom moru u posljednjih nekoliko godina.

Studiju su proveli WWF i Londonsko zoološko društvo analizirajući više od 1200 morskih vrsta u posljednjih 45 godina.

Nije još prekasno

Na sreću, još uvijek ima vremena i prostora za djelovanje i prevenciju tog negativnog trenda. U Izvješću se navodi nekoliko rješenja problema, poput zaštite morskih staništa, upravljanje i unaprjeđivanje izlova ribe te preusmjerenje financiranja u te svrhe.

Štoviše, priliku za djelovanje u tom smijeru možda ćemo moći vidjeti i krajem rujna, kad će u New Yorku biti održan sastanak svjetskih čelnika kako bi se raspravljalo o ciljevima održivog razvoja koje su zacrtali Ujedinjeni narodi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook