Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika očekivanja

Morsi: Bit ću predsjednik svih Egipćana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novoizabrani egipatski predsjednik Mohamed Mursi u prvom je televizijskom obraćanju pokušao smiriti zabrinutu domaću i međunarodnu javnost. Obećao je biti predsjednik svih Egipćana i poštovati međunarodne sporazume. Njegovi pristaše bučno su proslavili pobjedu na izborima.

Do kasno u noć potrajalo je slavlje desetaka tisuća ljudi na kairskom trgu Tahrir. Slično je bilo i na ulicama drugih egipatskih gradova. Nakon prospavane noći euforija je splasnula. Od predsjednika se puno očekuje. 'Tražit ću da ostvari ciljeve revolucije i da odbaci privremeni ustav koji je objavilo Vojno vijeće. Drugo je poništavanje ovlasti ministru pravosuđa da privodi civile. Treće je da vrati parlament', kaže turistički vodič Awad al Obeidi.

Pročitajte i ovo Stevo Pendarovski i Gordana Siljanovska-Davkova Biraju predsjednika Izborni dan u Sjevernoj Makedoniji, jedan kandidat u prednosti Izbori, ilustracija Traži šefa kampanje Promijenio ime u Doslovno Bilo Tko Drugi i ušao u izbornu utrku: "Mogli ste odabrati bolje!"

Muslimansko bratstvo pozvalo je na nastavak prosvjeda na trgu Tahrir protiv ustavnih odredbi koje je nedavno donijela vojska. Mursi je u prvom televizijskom obraćanju Egipćanima obećao biti predsjednik svima. 'Obraćam se svima na dan kada svjedočimo da sam postao, zahvaljujući Bogu i vašoj volji predsjednik svih Egipćana. Prema svim ću se Egipćanima odnositi jednako i s poštovanjem', rekao je Mursi.

>> Mohamed Morsi izabran za egipatskog predsjednika

Mursi je pokušao smiriti i međunarodnu zabrinutost za pravac kojim će islamistički predsjednik povesti najmnogoljudniju arapsku zemlju. Rekao je da svijetu nosi poruku mira.

Međutim u susjednom Izraelu su zabrinuti. Za vrijeme režima predsjednika Mubaraka, Egipat je bio među rijetkim arapskim zemljama koja je imala normalne odnose s Izraelom. 'Mislim da mu moramo dati priliku. Malo sam zabrinuta. Zapravo čak se više brinem za Egipćane', rekla je jedna stanovnica Jeruzalema.

Iz Europe Mursiju stižu čestitke. Poziva ga se da nastavi demokratski proces te pojača poštovanje ljudskih prava,
posebno prava žena i kršćanske manjine.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene