Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prizivni sud u Ekvadoru potvrdio je nižestupanjsku presudu kojom se američka naftna tvrtka Chevron Corp. osuđuje s 18 milijarda dolara obeštetiti oštećenike zbog onečišćenja amazonske prašume koje je izazvalo bolest i smrt domorodačkog stanovništva.


Lokalni sud je u veljači 2011. presudio da Chevron mora platiti 8,6 milijarda dolara odštete za onečišćenje okoliša, a svota je podignuta na 18 milijarda dolara jer se Chevron nije javno ispričao, što je bio dužan učiniti.

‘Potvrđujemo presudu od 14. veljače 2011., u svim njezinim dijelovima, uključujući i moralnu odštetu’, objavio je sud u gradu Lago Agrio u Amazoniji. Naftna industrija pozorno je pratila suđenje koje će biti presedan za druge procese velikim tvrtkama za onečišćenje okoliša u zemljama u kojima eksploatiraju prirodna bogatstva.

Chevron je presudu nazvao ‘nezakonitom’ i u priopćenju objavio da je ‘današnja odluka očit primjer politizacije i korupcije pravosudnog sustava Ekvadora koje od samog početka prate ovaj lažan predmet’. Dodaje da će nastaviti pravosudni postupak protiv ekvadorskih tužitelja na američkom okružnom sudu u New Yorku, uz mogućnost žalbe ekvadorskom Vrhovnom sudu.

U presudi se navodi da je tvrtka Texaco, koju je Chevron kupio 2001. godine, osuđena za onečišćenje šume jer je materijal za bušenje nafte istovarivala u neuređena odlagališta te izazvala bolest i smrt među domorocima.

Ekvadorski predsjednik Rafael Correa izrazio je zadovoljstvo presudom, opisavši suđenje kao borbu Davida protiv Golijata. Chevron, protiv kojeg je sudski postupak zbog onečišćenja okoliša pokrenut i u Brazilu, tvrdi da je cijeli pravosudni sustav korumpiran i sad nade polaže u međunarodnu arbitražu.

Sud u sklopu Stalnog arbitražnog suda u Den Haagu naredio je prošle veljače Ekvadoru da zamrzne provedbu presude dok se on ne izjasni je li nadležan za taj predmet, a odluka se očekuje ovaj mjesec. Arbitraža bi mogla trajati godinama. (Hina)

Vezani članci Tijekom noći na parkiralištu u Ljubićevoj ulici oštećeno više automobila - 10 Policija uhitila mladića (20) koji je u Splitu razbio stakla na čak sedam automobila Vukovi u Lici - 5 Ličani strahuju od divljih zvijeri: "Treba nam puno pasa, ali vuk je ipak pametnija životinja"