Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nedjeljni referendum u Moldaviji o izboru predsjednika na izborima je propao zbog slabog odziva birača, po podacima središnjeg izbornog povjerenstva.


Tajnik povjerenstva Iurie Ciocan rekao je da je odziv birača bio na 30,98 posto birača, što je manje od potrebnih 33,34 posto da bi referendum bio valjan. Ishod je udarac za vladajuću prozapadnu koaliciju Saveza za europske integracije koji je referendum označio kao način da se izađe iz političke paralize. Istodobno je pobjeda za oporbene komuniste koji su pozvali na bojkot glasovanja.

Vezani članci Bolnica Koronavirus divlja Europom: Bilježe se rekordni brojevi preminulih i zaraženih, pooštravaju se mjere na granicama Koronavirus u Austriji Nova poplava zaraze: Njemačka bilježi više od 35.000 novozaraženih, Austrija od sutra uvodi lockdown za necijepljene

Premijer Vlad Filat pozvao je da se što prije održe novi izbori u zemlji kako bi se riješila dugotrajna politička kriza. Čelnici Saveza su izražavali uvjerenje da će referendum uspjeti i da će se građani odlučiti za izbor predsjednika na izborima i promjenu sadašnjeg sustava po kojem predsjednika bira parlament. Vlada i oporba u bivšoj sovjetskoj republici međusobno se okrivljuju za propali referendum o uvođenju neposrednog izbora predsjednika države.

Moldavija već 18 mjeseci nema predsjednika države jer vladajuća četveročlana koalicija ne može prikupiti dvotrećinsku većinu u parlamentu za izbor svog kandidata. Predsjednik parlamenta Mihai Ghipmu, jedna od vodećih figura vladajuće koalicije, već godinu i pol obavlja i dužnost privremenog predsjednika.

Čelnici Saveza su izražavali uvjerenje da će referendum uspjeti i da će se građani odlučiti za izbor predsjednika na izborima i promjenu sadašnjeg sustava po kojem predsjednika bira parlament. Komunistički čelnik Vladimir Voronjin, bivši predsjednik države, sadašnju vladajuću garnituru naziva nesposobnim 'nazovi-političarima' i blokira njihovu gotovo svaku inicijativu u parlamentu.

Prošle su godine na općim izborima u travnju tada vladajući komunisti sebi namjestili pobjedu, što je izazvalo krvave prosvjede na ulicama. Na ponovljenim izborima pobjedu je odnijela udružena oporba, ali su komunisti ostali pojedinačno najjača snaga u parlamentu. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju