Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bojkot glasovanja

Moldavija: Referendum propao, politička paraliza i dalje prisutna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nedjeljni referendum u Moldaviji o izboru predsjednika na izborima je propao zbog slabog odziva birača, po podacima središnjeg izbornog povjerenstva.

Tajnik povjerenstva Iurie Ciocan rekao je da je odziv birača bio na 30,98 posto birača, što je manje od potrebnih 33,34 posto da bi referendum bio valjan. Ishod je udarac za vladajuću prozapadnu koaliciju Saveza za europske integracije koji je referendum označio kao način da se izađe iz političke paralize. Istodobno je pobjeda za oporbene komuniste koji su pozvali na bojkot glasovanja.

Pročitajte i ovo Donald Trump - 4 Anti NATO retorika Donald Trump je napravio uslugu Europi Donald Trump Učinio uslugu? Što Trumpova šokantna izjava znači za Europu: "Sjetite se kako su se nosili s raspadom Jugoslavije 1990-ih"

Premijer Vlad Filat pozvao je da se što prije održe novi izbori u zemlji kako bi se riješila dugotrajna politička kriza. Čelnici Saveza su izražavali uvjerenje da će referendum uspjeti i da će se građani odlučiti za izbor predsjednika na izborima i promjenu sadašnjeg sustava po kojem predsjednika bira parlament. Vlada i oporba u bivšoj sovjetskoj republici međusobno se okrivljuju za propali referendum o uvođenju neposrednog izbora predsjednika države.

Moldavija već 18 mjeseci nema predsjednika države jer vladajuća četveročlana koalicija ne može prikupiti dvotrećinsku većinu u parlamentu za izbor svog kandidata. Predsjednik parlamenta Mihai Ghipmu, jedna od vodećih figura vladajuće koalicije, već godinu i pol obavlja i dužnost privremenog predsjednika.

Čelnici Saveza su izražavali uvjerenje da će referendum uspjeti i da će se građani odlučiti za izbor predsjednika na izborima i promjenu sadašnjeg sustava po kojem predsjednika bira parlament. Komunistički čelnik Vladimir Voronjin, bivši predsjednik države, sadašnju vladajuću garnituru naziva nesposobnim 'nazovi-političarima' i blokira njihovu gotovo svaku inicijativu u parlamentu.

Prošle su godine na općim izborima u travnju tada vladajući komunisti sebi namjestili pobjedu, što je izazvalo krvave prosvjede na ulicama. Na ponovljenim izborima pobjedu je odnijela udružena oporba, ali su komunisti ostali pojedinačno najjača snaga u parlamentu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene