Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Alarmirao svijet preko socijalne mreže

Molba sina spasila majku od kamenovanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dramatična borba za život jedne Iranke, koja je osuđena na smrt kamenovanjem zbog preljuba. Nakon pritisaka iz svijeta Iran je popustio, smrtna kazna neće biti izvršena na ovako okrutan način, ali još se ne zna hoće li joj život biti pošteđen.

43-godišnja Sakineh Mohammadi Ashtiani osuđena je zbog preljuba. Žene se za to u Iranu kažnjava smrću kamenovanjem. Umire se dugo i sporo. Kamenje mora biti dovoljno veliko da izazove jaku bol, ali ne i trenutačnu smrt.

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna" Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..."

Ovakva tragična priča jedne žene nažalost nije jedina. Kamo vode šovinizam, vjerski fundamentalizam i nepoštovanje ljudskih prava prikazano je i u filmu kamenovanje Soraje M. ‘Nepravda negdje, prijetnja je pravdi svuda’, uvjerena je Mozhan Marno, koja je glumila Sorayu M.

Soraja M, Sakine i mnoge žene dijele sličnu sudbinu. Ne kamenuje se samo u Iranu. Takve se stvari događaju i za zapad prijateljskoj Saudijskoj Arabiji. U Iranu se za svoju majku zauzeo sin. Slao je žalbe, pisao predsjedniku Ahmadinedžadu. Kada mu više ništa nije preostalo, iskoristio je internetsku društvenu mrežu i alarmirao svijet.

Iran je odustao od kazne kamenovanjem, ne zna se hoće li Sakineh, koja je tvrdila kako je nedužna, biti pomilovana ili će smrtna kazna biti izvršena vješanjem. Ona je jedna od, samo u Iranu, 15 žena osuđenih na smrt kamenovanjem.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene