Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BiH na 'sivoj listi'

Dodik: Draže mi je da je BiH na 'crnoj listi' nego da RS izgubi ovlasti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dom naroda parlamenta BiH u petak je usvojio zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti no ne i izmjene kaznenog zakona pa prema pojašnjenju zamjenika ministra sigurnosti Mladena Ćavara BiH mogla bi biti tretirana kao država koju treba podvrgnuti posebnom režimu provjera financijskih transakcija jer nije prihvatila međunarodno priznate standarde na tom planu.

'MONEYVAL od početka... inzistira da su ta dva zakona u paketu i da će se samo usvajanjem oba zakona izbjeći sankcije za BiH', kazao je novinarima u Sarajevu Mladen Ćavar.

Pročitajte i ovo Marbella Šef Mocro mafije Narkobos pobjegao zbog pogreške španjolskog suda: Otkriveno da je planirao ubojstvo nizozemske princeze Milorad Dodik Rizik na Balkanu Američki obavještajci strahuju zbog Dodika: "Njegovi potezi mogu dovesti do nasilnih sukoba, mirovne snage bile bi nadvladane"

Za usvajanje zakona o sprječavanju pranja novca i terorističkih aktivnosti glasovalo je 12 od 13 nazočnih zastupnika no o izmjenama kaznenog zakona po skraćenom postupku nije bilo očitovanja jer su zastupnici iz Republike Srpske uoči rasprave najavili kako ih nisu spremni poduprijeti.

Odlučivanje Doma naroda tako je odgođeno bez određivanja novog vremenskog roka.

Usvajanje novih zakona zahtjev je što ga je pred BiH postavio Odbor stručnjaka Vijeća Europe za borbu protiv pranja novca i financiranja terorizma (MONEYVAL) još 2011.

Zbog unutarnjih političkih prijepora u BiH na usvajanje zakona u parlamentu čekalo se pune tri godine da bi ih Zastupnički dom napokon prihvatio tek 28. svibnja ove godine.

Nakon toga se pojavio novi problem jer je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ustvrdio kako se izmjenama kaznenog zakona neopravdano daju ovlasti Sudu BiH koje trenutačno pripadaju pravosudnim tijelima entiteta.

Dodik je izjavio kako mu je draže da BiH dospije na bilo kakvu 'crnu listu' nego da RS izgubi neke od sadašnjih ovlasti.

BiH ipak pod posebnim nadzorom! Uz bok Iranu i Sjevernoj Koreji...

BiH je zakone koji su se u petak našli na dnevnom redu Doma naroda trebala usvojiti do 1. lipnja, a nakon što je taj rok probijen MONEYVAL je objavio izjavu u kojoj je sve države članice Vijeća Europe pozvao na poduzimanje mjera dodatnog nadzora nad svim financijskim transakcijama povezanim s BiH.

Time je BiH dospjela na tzv. 'sivu listu' država za koje je procijenjeno da ne poduzimaju odgovarajuće mjere kojima je cilj spriječiti stavljanje u opticaj nezakonito stečeni novac i financiranje terorizma.

Ukoliko takva ocjena MONEYVAL-a ostane na snazi sljedeći je korak stavljanje BiH na tzv. 'crnu listu' odnosno njeno uvrštavanje u kategoriju država poput Sjeverne Koreje i Irana.

To u konačnici znači dugotrajne postupke provjera financijskih transakcija s BiH i povećanje svih troškova koji su s tim povezani. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene