Prosvjedi protiv kardinala Pella (Foto: AFP)
Prosvjedi protiv kardinala Pella (Foto: AFP) Foto: AFP

Deseci australskih novinara mogli bi završiti u zatvoru ili biti kažnjeni zbog kršenja zabrane izvješćivanja o suđenju kardinalu Georgeu Pellu, koji je ovaj mjesec osuđen na šest godina zatvora zbog spolnog zlostavljanja dvojice dječaka iz crkvenog zbora.


Izvješćivanje o detaljima s Pellova suđenja u bilo kojem obliku dostupnom u Australiji zabranjeno je prošle godine nalogom melburnškog suda o zabrani medijskog izvješćivanja.

Vezani članci Princ Andrew (Foto: Profimedia) Otkriveni šokantni detalji pedofilske afere princa Andrewa: "Bilo je odvratno. Brzo je završio..." Papa Franjo na konferenciji (Foto: AFP) "Zbog skrivanja svećeničke pedofilije Katolička crkva je postala samoj sebi najgori neprijatelj"

Izvješćivanje je bilo zabranjeno kako na drugo suđenje, koje se kasnije nije vodilo, ne bi utjecala presuda prvog suđenja.

Javni tužitelj države Victorije imenovao je 23 novinara i 13 organizacija u procesu pred vrhovnim sudom te pozvao da se utvrdi njihova krivnja zbog kršenja sudskog naloga o zabrani medijskog izvješćivanja, nepoštivanja suda, pomaganja i poticanja stranih medija i objavljivanja materijala za koje sud procijeni da "imaju učinak skandaliziranja".

Prema sudskom spisu objavljenome u utorak, za novinare se traži zatvor i/ili kazna.

Pell (77) proglašen je krivim jer je u prosincu silovao dječaka iz crkvenog zbora i napastovao drugoga sredinom 1990-ih u katedrali sv. Patrika dok je bio nadbiskup u Melbourneu.

Bivši vatikanski rizničar i bliski savjetnik pape Franje najviše je pozicionirani dužnosnik Vatikana optužen i osuđen za spolno zlostavljanje djece.

U sudskom procesu, koji će početi 15. travnja, imenovani su samo australski mediji, nijedan inozemni. (Hina)