Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pedofilija u Katoličkoj Crkvi

Moguć zatvor australskim novinarima zbog izvješćivanja o suđenju kardinalu Pellu: "Skandalizirali su slučaj"

Prosvjedi protiv kardinala Pella (Foto: AFP)
Prosvjedi protiv kardinala Pella (Foto: AFP) Foto: AFP
Deseci australskih novinara mogli bi završiti u zatvoru ili biti kažnjeni zbog kršenja zabrane izvješćivanja o suđenju kardinalu Georgeu Pellu, koji je ovaj mjesec osuđen na šest godina zatvora zbog spolnog zlostavljanja dvojice dječaka iz crkvenog zbora.

Izvješćivanje o detaljima s Pellova suđenja u bilo kojem obliku dostupnom u Australiji zabranjeno je prošle godine nalogom melburnškog suda o zabrani medijskog izvješćivanja.

Pročitajte i ovo Bivši šef riječkih katoličkih skauta dobio dodanih pet i pol godina zatvora zbog pedofilije vrebao maloljetnicu Bivši šef katoličkih skauta, osuđeni pedofil, dobio dodatnih pet i pol godina zatvora zbog novih zlodjela Ilustracija HBK ustrojava sustav zaštite Dodir koji izaziva jezu: Kako se biskupi suočavaju s prijavama? ''Zlostavljanje u Crkvi ne čini ni 10 posto ukupnih slučajeva''

Izvješćivanje je bilo zabranjeno kako na drugo suđenje, koje se kasnije nije vodilo, ne bi utjecala presuda prvog suđenja.

Javni tužitelj države Victorije imenovao je 23 novinara i 13 organizacija u procesu pred vrhovnim sudom te pozvao da se utvrdi njihova krivnja zbog kršenja sudskog naloga o zabrani medijskog izvješćivanja, nepoštivanja suda, pomaganja i poticanja stranih medija i objavljivanja materijala za koje sud procijeni da "imaju učinak skandaliziranja".

Prema sudskom spisu objavljenome u utorak, za novinare se traži zatvor i/ili kazna.

Pell (77) proglašen je krivim jer je u prosincu silovao dječaka iz crkvenog zbora i napastovao drugoga sredinom 1990-ih u katedrali sv. Patrika dok je bio nadbiskup u Melbourneu.

Bivši vatikanski rizničar i bliski savjetnik pape Franje najviše je pozicionirani dužnosnik Vatikana optužen i osuđen za spolno zlostavljanje djece.

U sudskom procesu, koji će početi 15. travnja, imenovani su samo australski mediji, nijedan inozemni. (Hina) 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene