Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijetnja stanovništvu

Mogu biti smrtonosni: Floridu preplavili divovski puževi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlasti na Floridi upozorile su stanovništvo da se čuva nove vrste invazivnih puževa koji mogu biti smrtonosni za ljude.

Radi se o divovskom afričkom pužu, a vlasti upozoravaju kako bi to mogla biti jedna od najdestruktivnijih vrsta koja je uspjela pronaći svoj put do SAD-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Invazija iz Afrike VIDEO Floridu preplavili puževi 'monstrumi' Slika nije dostupna Što sve neće smisliti Nećete vjerovati za što su iskoristili puža!

Divovski afrički puž može narasti do 20 centimetara u dužinu i čak 10 centimetara u promjeru. Jede najmanje 500 vrsta biljaka, a može uzrokovati i oštećenja na kućama, tj. gipsu ili žbuci. Također, u sebi mogu nositi parazite koji uzrokuju meningitis.

'Ako ih dirate, a puž je inficiran, možete dobiti vrlo rijedak oblik meningitisa. Nije svaki puž zarazan', kazao je Mark Fagan, glasnogovornik floridskog Ministarstva poljoprivrede.

Uvoz puževa u SAD je ilegalan bez posebne dozvole. Posljednja invazija na Floridu dogodila se davne 1966. godine kada je jedan dječak iz Miamija, želeći ih za kućne ljubimce, prokrijumčario tri puža. Njegova baka ih je pustila u vrt i oni su se razmnožili. Floridu je 'rješavanje' više od 18.000 puževa stajalo više od milijun dolara.

'Svaki od njih položi oko 100 jajašaca na mjesec, što je oko 1.200 jajašaca na godinu samo od jednog primjerka', kazao je Fagan.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene