Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi rezultati

Modi uvjerljivi pobjednik izbora u Indiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oporbeni kandidat Narendra Modi bit će novi premijer Indije, pokazuju u petak prvi rezultati izbora koji upućuju da su taj hinduski nacionalist i njegova stranka ostvarili najuvjerljiviju izbornu pobjedu u posljednjih 30 godina.

Modijeva pobjeda izazvala je oporavak burzi i val oduševljenja u uredima njegove stranke Bharatiya Janata (BJP) u kojima su pristaše pjevali i plesali i bacali petarde.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Drugačija slika Ovo su državnici koji su čestitali Putinu na pobjedi na izborima: "Naš stariji brat je trijumfirao, to je dobar znak za svijet" Indija otkrila krijumčarsku mrežu koja ljude na prevaru šalje u rusko-ukrajinski rat Najmanje 35 završilo na bojištu Otkrivena krijumčarska mreža: Ljude su na prijevaru slali na front u Rusiji

"Trendovi pokazuju da se radi o uvjerljivoj pobjedi", napisao je predsjednik stranke Rajnath Singh na Twitteru, pošto su objavljeni prvi rezultati maratonskih izbora u najmnogoljudnijoj demokraciji na svijetu.

Svi žele njihove glasove: Ima obitelj koja bi mogla odrediti sudbinu izbora

Savez predvođen BJP-om, a moguće i sama stranka, osvojit će većinu u parlamentu što će Modiju omogućiti najuvjerljiviji mandat koji je imao bilo koji političar od 1984. kada je nakon ubojstva premijerke Indire Ghandi na vlast došao njezin sin.

Izborne projekcije pokazuju da bi BJP-ova koalicija trebala osvojiti 332 mjesta u 543-članom parlamentu, a sam BJP mogao bi imati natpolovičnu većinu od 278 mandata.

Za razliku od svojih prethodnika, Modi se prilikom provedbe reformi neće morati mučiti s koalicijskim partnerima. To bi moglo dovesti do dubokih gospodarskih promjena, a Modi će na državnoj razini pokušati ponoviti uspjeh u privlačenju investicija i izgradnji infrastrukture iz Gujarata, savezne države koju je vodio dvanaest godina.

No, u vrijeme kada je indijsko gospodarstvo u najgoroj krizi od 1980-tih i bori se s visokom inflacijom, neće biti nimalo lak zadatak ispuniti očekivanja milijuna Indijaca koji su povjerovali ideji da će Modi povesti Indiju prema vrhu ljestvice globalnih gospodarskih sila.

"Ljudi mu neće dati puno vremena", rekao je Neerja Chowdhury, politički analitičar i bivši urednik lista Express. "Mislim da će vrlo brzo krenuti s gospodarskim reformama ... on je operativac i vrlo usredotočen", dodao je.

Modi je modernom, medijski orijentiranom kampanjom "potukao" konzervativnog suparnika Rahula Ghandija (43) iz Kongresne stranke. Ta stranka, koja je vodila Indiju u borbi za neovisnost od Velike Britanije, ostvarit će najgori rezultat u povijesti, nakon dva mandata na vlasti koje su obilježile korupcija i gospodarska kriza. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene