Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Djeca vojnici

Mnogi somalski vojnici stari su tek 10 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pobunjenički redovi u Somaliji na bojišta šalju sve mlađu djecu vojnike. U njihovim se redovima bore i desetogodišnjaci.

I desetogodišnji dječaci žrtve su otmica islamističke skupine Al-Shabaab koja targetira djecu kako bi popunila njihove sve manje redove, prema izvještaju Humans Rights Watchu, piše CNN.

Pročitajte i ovo Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem" Aleksandar Vučić Geopolitika Vučić upozorio: "Za tri do četiri mjeseca bit će najgora situacija od Drugog svjetskog rata"

Dok regrutiranje djece vojnika od strane somalskih pobunjenika nije ništa novo, u izvještaju se tvrdi da do sada nije zabilježen tako velik broj otmica djece, kao u posljednje dvije godine.

Šokantan je i broj djece kojima se pobunjenici služe kao živim štitovima na bojištu. 'Sve je više primjera u kojima se vidi da se djeca koriste kao topovsko meso', rekla je Tirana Hassan iz HRW-a. Borci Al-Shabaaba otimaju mlade djevojke i dječake iz njihovih domova ili škola, a u nekim slučajevima otimaju cijele razrede.

>> Somalija: Ubijena dvojica zaposlenika udruge Liječnici bez granica

Djecu šalju da regrutiraju drugu djecu, izvijestila je organizacija. Jedan preživjeli rekao je da ga je grupa djece tražila da s njima igra nogomet na obližnjem igralištu. Kada je došao, njega i drugu djecu odvezli su u kampove za treniranje.

Kampovi su mjesta u kojima djeca žive u strahu, rekla je Hassan. 'Ondje vide ozlijeđene i mrtve borce, mnogi od njih i sami su djeca koja dolaze s bojišta', dodala je Hassan. Djecu u kampovima uče kako koristiti oružje i bacati granate. Ondje su također izloženi bezbrojnim zlostavljanjima, uključujući i silovanja te prisilnim brakovima.

15-godišnji dječak kojeg je regrutirao Al-Shabaab iz škole u Mogadishuu 2010. godine rekao je: 'od svih mojih školskih kolega, oko 100 dječaka, samo su dva pobjegla, dok su ostali ubijeni.' HRW kritizirao je somalijsku tranzicijsku Vladu koja također u svojim redovima koristi djecu vojnike.

'Zločini Al-Shabaaba nisu izlika somalijskoj Vladi', rekla je Zama Coursen-Neff, zamjenica direktora ureda za dječja prava. Dodaje da bi trebali koristiti djecu kao vojnike i početi kažnjavati one koji to čine.

Izvještaj HRW-a sastavljen je na temelju razgovora sa 160 maloljetnika koji su pobjegli iz pobunjeničkih vojnih kampova i s kojima se razgovaralo protekle dvije godine, kao i pomoću razgovora sa roditeljima i učiteljima koji su pobjegli u Keniju. 'Za somalijsku djecu nigdje nije sigurno', zaključila je Zama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene