Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Legitimno izabrana

Mladu Iranku izbacili iz gradskog vijeća jer je PRESEKSI

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mlada iranska političarka, koja je legitimno izabrana u gradsko vijeće grada Qazvina, izbačena je iz te institucije zbog svog 'izazovnog izgleda'.

Lice Nine Saikhali Moradi izazvalo je negodovanja i prosvjede u Iranu. Demokratski izabrana gradska vijećnica dobila je zabranu preuzimanja te javne dužnosti u gradu Qazvinu, gdje u izborima u lipnju uspjela prikupiti 10.000 glasova i završiti kao 14. na listi od 163 kandidata za gradsko vijeće.

Pročitajte i ovo Sayyed Ali Khamenei Situacija se zaoštrava Predsjednik Irana najavio: "Svaki izraelski odgovor dočekat ćemo s još jačim udarom" Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja?

>> Šok u Iranu: Predsjednik doveo ženu u Vladu!

Mlada 27-godišnja Iranka nije samo lijepo lice na posteru, već je ona arhitektica i web dizajnerica po struci.

U gradsko vijeće ušla je kao zamjenski član, no kad je jedan od kandidata iznad nje na listi odustao od preuzimanja dužnosti, Moradi je postala redovitom članicom gradskog vijeća, prenosi New York Daily News.

Tad su počeli i problemi. Izborno vijeće i vjerski dužnosnici okrivili su je da je 'vulgarna i anti-religijski nastrojena'. Smatrali su kako 'modelu s piste' nije mjesto u gradskom vijeću.

U njezinoj 'skandaloznoj' kampanji, Moradi je na posteru pokazala svoje lice, na kojem, ako i postoji šminka, jedva je primjetna. Njezina kampanja nosila je slogan 'Mlade ideje za mladu budućnost', a Moradi je obećala boriti se za prava žena. Njezina kampanja privukla je mnoge mlade iz Qazvina.

Njezini politički protivnici tvrde kako je ušla u gradsko vijeće samo zato što je mlada i lijepa. Iz gradskog vijeća je potjerana jer 'nije poštivala islamske norme'.

Novoizabrani iranski predsjednik Hassan Rowhani obećao je pošten tretman prema ženama za vrijeme njegovog mandata te vraćanje njihovih pregaženih prava. Ovog tjedna Rowhani je na mjesto potpredsjednice za pravna pitanja izabrao kolegicu Elham Aminzadeh.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene