Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon što je naručio 'pametan lijek' Modafinil koji se koristi za stimulaciju mozga, preko interneta, jedan mladić osjetio je sve njegove učinke i svoja iskustva podijelio s javnosti.


Benjamin Zand koji sudjeluje u BBC-evom edukativnom programu 'Victoria Derbyshire', probao je lijek modafinil za koji je čuo da povećava radni učinak. Budući da se lijek ne smije prodavati u Velikoj Britaniji, naručio ga je preko inetreneta - iz Indije.

Vezani članci Slika nije dostupna Stručnjaci: Nakon prekida veze popijte tabletu protiv bolova Slika nije dostupna Život pod stresom: Hrvati najviše troše lijekove za smirenje

Prije nego je konzumirao novi lijek, posavjetovao se s liječnicom koja mu je kazala kako je zdrav i da ne bi trebalo biti problema s nuspojavama koje bi se mogle javiti.

Međutim, iako mu je tableta koja, kako je rekao, po izgledu podsjeća na paracetamol, pomogla prvi dan i povećala njegovu energiju i koncentraciju, svaki sljedeći put kad ju je uzeo, osjećao se loše.

Boljela ga je glava, morao je učestalo urinirati, nije osjećao glad i nije mogao spavati sve do zore. Radnu energiju bi, kaže, počeo osjećati tek navečer, nakon 20 sati, iako bi lijek uzeo ujutro.

'Tijela ljudi reagiraju različito na kemikalije i tablete, i nakon što sam razgovarao s liječnikom, rečeno mi je da je moja jetra ispuštala enzim koji je želio izbaciti modafinil iz mog tijela.

To što sam ih kupio preko interneta, može značiti i da sam uzimao lažnjak, iako mi je prijatelj rekao da je kupio od istog dobavljača. Na neki sam način bio razočaran, što nisam imao prilike osjetiti pozitivne efekte modafinila o kojima sam čuo - ali sam osjećao i olakšanje jer sam znao da ništa ne propuštam. Nuspojave i izostanak produktivnosti značilo je da se ne radi o čudotvornom lijeku i neću više biti u napasti da ih isprobam', zaključio je Zand.