Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izrael se prisjeća 6 milijuna stradalih

Mladi Židovi hodnjom odali počast žrtvama holokausta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tisuće mladih Židova i preživjelih u holokaustu danas su hodnjom iz nacističkog logora smrti Auschwitza odali počast stradalima u holokaustu, a jedan od izraelskih dužnosnika osudio je nedavne protuizraleske izjave iranskog predsjednika.

Shofar, ovnov rog, obilježio je početak hodnje. Oko 7000 osoba iz više od 40 zemalja, među kojima su mnoge nosile izraelske zastave, potom je prošlo kroz zloglasna vrata s natpisom 'Arbeit Macht Frei' u negdašnjem logoru Auschwitzu. Sudionici hodnje prošli su tri kilometra do obližnjeg logora Birkenaua gdje su se nalazile plinske komore.

Pročitajte i ovo Zapovjednik Islamske revolucionarne garde Hosein Salami Upozorio Izrael Iran poručio da je operacija Iskreno obećanje gotova i da su gađali dvije mete Andrej Plenković osuđuje napad Hamasa Plenković: "Hrvatska vlada solidarna je s Izraelom, našim bliskim partnerom"

Godišnja hodnja preživjelih, kojom se odaje počast za oko šest milijuna Židova stradalih u holokaustu, ove je godine djelovala i kao odgovor govoru Mahmuda Ahmadinedžada u ponedjeljak na UN-ovoj konferenciji o rasizmu u Ženevi.

Ahmadinežad, koji niječe da se holokaust dogodio i koji je pozvao na uništenje Izraela, židovsku je državu u svom govoru optužio da je 'najokrutniji i najrepresivniji rasistički režim'.

Govoreći prije hodnje zamjenik izraelskog premijera Silvan Shalom je izjavio da je govor iranskog predsjednika Ahmadinedžada na UN-ovoj konferenciji o rasizmu bio 'sramotan' i usporedio Iran s Njemačkom iz razdoblja Adolfa Hitlera. 'Ono što Iran pokušava nije daleko od onoga što je Hitler učinio židovskom narodu prije 65 godina', kazao je Shalom prilikom obilaska nacističkog logora Auschwitz-Birkenaua u Poljskoj.

Shalom je hodnju nazvao i odgovorom svijeta na izjave iranskog predsjednika. 'Vrlo jasno kažemo iranskom predsjedniku i cijelom svijetu da će Izrael i dalje postojati, da će židovski narod i dalje postojati i da je svijet mnogo jedinstveniji nego što on misli u zaustavljanju takve pojave, takve vrste predrasuda i mržnje', rekao je Shalom.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene