Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svijet je gledao kako sin naslijeđuje oca, ali priča o mladom vođi Kim Jong Unu ima puno dublju pozadinu...


Otkad je naslijedio pokojnog oca i preuzeo vlast, Kim Jong Un pokušava ostaviti trag kao vrhovni vođa Sjeverne Koreje.

Vezani članci Vojna parada u Pjong Jangu - 1 Vojna smotra u Sjevernoj Koreji, lansirali balističku raketu s podmornice: "Veličanstvene elitne postrojbe i nepobjedive zračne snage" Kim Jong Un i Kim Yo Jong Kim Jong Un i njegova obitelj cijepljeni protiv koronavirusa eksperimentalnim cjepivom?

Međutim, ako je vjerovati nedavnom intervjuu sa sjevernokorejskim prebjegom, nekada bliskim suradnikom vrhovnog vođe, Kimova uloga je tek simbolična, a stvarna moć pripada organizaciji pod nazivom Odsjek za organizaciju i vođenje kojoj je na čelu nekada bio Kimov ubijeni ujak.

'Kada je Kim Jong Il umro, a naslijedio ga Kim Jong Un ljudi su vidjeli prijenos vlasti s oca na sina, ali nisu vidjeli ono što se dogodilo aparatima iz totalitarnog sustava koji su podupirali vladavinu Kim Jong Ila', ispričao je za CNN prebjeg Jang Jin-Sung.

Odsjek je, rekao je prebjeg, pun sveučilišnih prijatelja Kim Jong Ila. Mreža mladića pretvorila se u organizaciju za masivni nadzor.

Procurili tajni planovi: Kad padne režim Kina će uhititi Kim Jong Una!?

Za razliku od oca, Kim Jong Un koji ima prijatelje u Švicarskoj, u Sjevernoj Koreji nema nikoga. 'Nakon što je pogubio ujaka Jang Song Taheka postao je siroče, ne samo u smislu obiteljskih veza, nego i u političkom smislu', tvrdi prebjeg.

Malo toga zna se o Kimu koji je vodstvo preuzeo 2011. godine. Prebjeg tvrdi da se otada morao oslanjati na mrežu očevih suradnika. 'Budući da ta skupina ne poštuje mladog Kima koji se školovao u Švicarskoj, onako kako su poštivali njegovog oca, on je postao ništa više nego simbolični čelnik Sjeverne Koreje', objasnio je.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook