Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mladi vođa samo je figura?

TAJNA ORGANIZACIJA IZ SJENE 'Kim Jong Un ne kontrolira Sjevernu Koreju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svijet je gledao kako sin naslijeđuje oca, ali priča o mladom vođi Kim Jong Unu ima puno dublju pozadinu...

Otkad je naslijedio pokojnog oca i preuzeo vlast, Kim Jong Un pokušava ostaviti trag kao vrhovni vođa Sjeverne Koreje.

Pročitajte i ovo Kim Jong Un Pripravnost za rat Kim Jong Un nakon vojne vježbe neprijatelja: "Moramo brzo biti savršeno spremni za rat" Kim Jong Un i Vladimir Putin predsjednički automobil Putin poklonio Kim Jong Unu luksuznu limuzinu

Međutim, ako je vjerovati nedavnom intervjuu sa sjevernokorejskim prebjegom, nekada bliskim suradnikom vrhovnog vođe, Kimova uloga je tek simbolična, a stvarna moć pripada organizaciji pod nazivom Odsjek za organizaciju i vođenje kojoj je na čelu nekada bio Kimov ubijeni ujak.

'Kada je Kim Jong Il umro, a naslijedio ga Kim Jong Un ljudi su vidjeli prijenos vlasti s oca na sina, ali nisu vidjeli ono što se dogodilo aparatima iz totalitarnog sustava koji su podupirali vladavinu Kim Jong Ila', ispričao je za CNN prebjeg Jang Jin-Sung.

Odsjek je, rekao je prebjeg, pun sveučilišnih prijatelja Kim Jong Ila. Mreža mladića pretvorila se u organizaciju za masivni nadzor.

Procurili tajni planovi: Kad padne režim Kina će uhititi Kim Jong Una!?

Za razliku od oca, Kim Jong Un koji ima prijatelje u Švicarskoj, u Sjevernoj Koreji nema nikoga. 'Nakon što je pogubio ujaka Jang Song Taheka postao je siroče, ne samo u smislu obiteljskih veza, nego i u političkom smislu', tvrdi prebjeg.

Malo toga zna se o Kimu koji je vodstvo preuzeo 2011. godine. Prebjeg tvrdi da se otada morao oslanjati na mrežu očevih suradnika. 'Budući da ta skupina ne poštuje mladog Kima koji se školovao u Švicarskoj, onako kako su poštivali njegovog oca, on je postao ništa više nego simbolični čelnik Sjeverne Koreje', objasnio je.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene