Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Budući mađarski premijer, ekonomist 41-godišnjeg Gordon Bajnai, tvrdi da ga ne zanima popularnost, a Mađarima je obećao krv i suze u spašavanju zemlje koju je jače od ostalih zadesila svjetska gospodarska kriza.


Dugogodišnji prijatelj socijalističkog šefa vlade u ostavci Ferenca Gyurcsanyja, Bajnai je suosnivač Unije za demokratski socijalizam, pokret mladih osnovan prije dvadeset godina. Rođen je 1968. u Szegedu, a studirao je ekonomiju u Budimpešti.

Stažirao je u Europskoj banci za obnovu i razvoj u Londonu 1993. i radio u raznim poduzećima kao financijski savjetnik do 1995. kada je postao direktor burzovne tvrtke CA-IB Securities. Od 2000 . do 2005 je vodio veliku ulagačku tvrtku Wallis, a nakratko i zračnu luku Budimpešte.

Vezani članci Cijepljenje protiv koronavirusa u Mađarskoj, ilustracija U još jednoj susjednoj zemlji počinju cijepiti kineskim Sinopharmom, stiže im ukupno 5 milijuna doza Budimpešta Epidemiološka situacija im se ne popravlja pa produljuju izvanredno stanje

Izabran je za najboljeg 'Mladog managera godine' 2003., a politikom se počeo baviti 2006. kada je imenovan direktorom Nacionalne agencije za razvoj. Prvog svibnja 2008. je postao ministar gospodarstva. Od ljeta 2006. ga se često spominje kao mogućeg nasljednika Ferenca Gyurcsanyja.