Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teški psihički ožiljci

Mlada Aisha, kojoj je suprug odsjekao nos i uši, započela je novi život

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kada se jedna djevojka iz Afganistana pojavila na naslovnici časopisa 'Time' odječenog nosa i ušiju, svijet je ostao u šoku. No, to je bio samo početak njezine priče.

Priča o 18-godišnjoj Aishi Mohammadzai koja je živjela u prisilnom braku s nasilnom muškarcem obišla je svijet. Kada Aisha konačno pokušala pobjeći suprug joj je odrezao nos i uši. Sada, četiri godine kasnije, Aisha pokušava ostaviti prošlost za sobom i započeti novi život u SAD-u, piše Daily Mail.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Nasilni preljub' Silovana Afganistanka ostaje u zatvoru Slika nije dostupna Čita im priče o životu nakon smrti Afrička Claudia Schiffer, Gadafijeva kći, priprema djecu na najgore

Kada je tek pristigla u SAD bila je nepismena i nije govorila ni riječi engleskog. No, ipak je dobila priliku za obrazovanjem, nešto što joj je u domovini bilo uskraćeno zato što je žena. Osim toga, dobila je i umjetni nos, a uskoro će se podvrgnuti operaciji potpune rekonstrukcije nosa.

No, izgleda da psihički ožiljci znatno otežavaju njen oporavak. Ljudi kojima j Aisha svakodnevno okruženo posvjedočili su o njenom psihičkom stanju koje se često mijenja i to od nasilnih ispada do izljeva ljubavi prema ljudima oko nje.

Rekonstrukcijska operacija je za sada odgođena jer liječnici smatraju kako Aisha još uvijek nije dovoljno psihički stabilna kako bi se podvrgla toj operaciji.

'Nadam se da će Aisha u jednom trenu uspjeti nadići traumu koju je proživjela i u profunkcionirati u potpunosti', rekla je Aishina psihologinja Shiphra Bakhchi.

Aishina je tužna priča obišla svijet prije 4 godine. Kada joj je bilo samo 12, otac ju je obećao jednom talibanu kako bi na taj način otplatio svoj dug. Njegova ju je obitelj maltretirala prisiljavala da spava u staji sa životinjama. Kada je pokušala pobjeći, suprug joj je odsjekao nos i uši, te ju ostavio u planinama kako bi ju kaznio.

Na rubu života, Aisha je uspjela doći do djedove kuće nakon čega su ju prevezli u bolnicu koju su vodili Amerikanci koji su se za nju brinuli 10 tjedana. 2010. godine dobila je azil u SAD-u, te je smještena kod jedne obitelji.

Organizacija 'Žene za žene Afganistana' platila joj je liječenje i obrazovanje.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene