Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mitt Romney se povukao iz predsjedničke utrke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Republikanac Mitt Romney objavio je da se povlači iz predsjedničke utrke, nakon relativnog neuspjeha na dosadašnjim predizborima, čime je senator John McCain praktično osigurao republikansku kandidaturu na američkim predsjedničkim izborima 4. studenoga.

Romney, bivši guverner Massachusettsa, koji je na 'super utorak' pobijedio u sedam od 21 države a do sada ukupno u 11, osvojio je 294 delegata, dvostruko manje od McCainovih 707, a na preostalim predizborima ima slabije izglede od dosadašnjih. Za republikansku nominaciju potreban je 1.191 delegat na konvenciji.

Pročitajte i ovo Utrka konobara u Parizu - 3 Uoči Olimpijskih igara VIDEO Nasmiješeni, uzbuđeni, usredotočeni: Dvjesto konobara utrkivalo se središtem Pariza Slika nije dostupna Veliki odaziv birača diljem SAD-a

Svoje povlačenje obrazložio je ocjenom da bi nastavljanjem svoje kampanje do stranačke konvencije u rujnu, odgodio početak nacionalne kampanje republikanskog kandidata i pridonio pobjedi demokrata Hillary Clinton ili Baracka Obame, koji žele okončati rat u Iraku.

'U ovome trenutku rata, moram objaviti da se povlačim u interesu naše stranke i naše zemlje', rekao je Romney sudionicima konferencije republikanske Konzervativne političke akcije u Washingtonu, uz glasno negodovanje okupljenih.

Naglasio je kako se 'ne slaže sa senatorom McCainom u nizu pitanja', ali se slaže s njim da treba učiniti sve što je nužno kako bi se uspjelo u Iraku, te uklonilo Osamu bin Ladena i prijetnju Al Qaide.

Romney je službeno objavio svoju kandidaturu za republikansku predsjedničku nominaciju prije godinu dana, 12. veljače 2007. u Dearbornu u Michiganu, tražeći potporu konzervativaca u kampanji kojom su dominirale obiteljske vrijednosti, protivljenje pobačaju i homoseksualnim brakovima, kao i potpora smanjenju poreza i povoljnijem zdravstvenom osiguranju za obitelji iz srednje klase.

Predstavljao se kao kandidat koji vrijedno slijedi tri temelja konzervativna postulata SAD-a - snažnu vojsku, snažno gospodarstvo i snažnu obitelj.

Za razliku od protivnika, kampanja mu je bila dobro financirana, u što je uložio i oko 35 milijuna dolara vlastitih sredstava. Često je prozivan zbog promjene stajališta oko prava na pobačaj i drugih pitanja, te zbog svoje mormonske vjere, zbog koje su od njega zazirali pripadnici konzervativne republikanske biračke baze - bijeli evangelici.

Nakon Romneyeva povlačenja u utrci za republikansku nominaciju ostaju McCain sa 707 delegata, bivši guverner Arkansasa Mike Huckabee sa 195 i kongresnik iz Teksasa Ron Paul sa 16 delegata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene