Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Američko-izraelska diplomatska kriza

Mitchell ipak neće u posjet Bliskom istoku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mitchellov posjet je odgođen kako bi se Izraelu dalo vremena za odgovor na američku zabrinutost oko gradnje naselja.

Američki State Department objavio je u utorak da se američki izaslanik George Mitchell neće susresti s izraelskim i palestinskim dužnosnicima prije sastanka Kvarteta za Bliski istok u četvrtak u Moskvi.

Pročitajte i ovo Pojas Gaze 100. dan rata Hamas raketirao Izrael, glasnogovornik potvrdio: "Moguće je da su mnogi taoci ubijeni" Uništenja u Gazi - 2 Raste strah od šireg sukoba Sto dana rata Izraela i Hamasa, užasima se ne nazire kraj: "Nitko neće pobijediti"

Glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley je izjavio da je Mitchellov posjet, prvotno predviđen za ponedjeljak, odgođen kako bi se izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu dalo vremena da odgovori na zabrinutost SAD-a zbog najave gradnje naselja.

On je rekao da 'vrlo brzo' predviđa razgovor između Netanyahua i državne tajnice Hillary Clinton, koja je prošloga tjedna zatražila od Izraela odgovor na američku zabrinutost zbog izraelskog plana dogradnje židovskog naselja u istočnom Jeruzalemu. Jedan američki dužnosnik izjavio je da se razgovor Clinton-Netanyahu očekuje u srijedu.

Mitchell 'neće imati sastanke sa stranama prije Moskve', rekao je Crowley. Odgoda dolazi usred rastuće američko-izraelske diplomatske krize, koja je izbila prošloga tjedna kada je Izrael objavio plan izgradnje novih domova za 1.600 židovskih naseljenika u pretežito arapskom istočnom Jeruzalemu, za vrijeme posjeta potpredsjednika SAD-a Joe Bidena.

Također se podudara s izbijanjem nemira širom istočnog Jeruzalema, zbog izraelskih planova gradnje i ponovnog otvaranja sinagoge iz 17. stoljeća, u blizini kompleksa džamije Al-Aqsa, glavnog islamskog svetišta u Jeruzalemu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene