Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lažna Židovka

Mora vratiti 22,5 milijuna dolara: Izmislila da je živjela s vukovima i ubijala naciste

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umjesto s vukovima u šumi, lažna je Židovka živjela u Bruxellesu. Priču je plasirala i u sinagogi.

Žena koja je izmislila priču o tome kako je preživjela holokaust i napisala memoare koji su postali bestselller mora vratiti 22,5 milijuna dolara svom izdavaču. Naime, Misha Defonesca je, prema pisanju Daily Maila, 1997. godine objavila memoare 'Godine holokausta' o tome kako je kao židvoska djevojčica iz Bruxellesa lutala Europom nakon što su joj roditelje uhvatili nacisti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ostala bez ušteđevine Desetke tisuća eura žena je predala lažnoj bankarici koja joj je došla na vrata Ilustracija (Foto: Thinkstock) Policija savjetuje Mislio je da dogovara posao stoljeća, ali nije bilo tako: Još dugo pamtit će taj dan

U sudskom procesu s izdavačem Jane Daniel i Mt Ivy Pressom oko izdavačkih prava 2005. godine dobila je 22,5 milijuna dolara jer je izdavač osuđen za 'neprikladnu promidžbu'. Tijekom postupka, međutim, počele su se pojavljivati nedoslijednosti u priči Mishe Defonesco, a Jane Daniel, inače novinarka i forenzičarka genealogije, ozbiljno je počela sumnjati u nju.

U svojim memoarima Defonesca je napisala da je u vrijeme Drugog svjetskog rata propješačila 3.057 kilometara duž i poprijeko Europe u potrazi za roditeljima koje su uhvatili nacisti. Mjesece je provela živjeći u šumi, s vukovima, skrivajući se od Nijemaca, a kada je naišla na jednoga, izbola ga na smrt. Sve se to, kako je tvrdila u knjizi, dogodilo između njene 7. i 11. godine.

Tijekom suđenja, Daniel je odlučila utvrditi u kojoj je mjeri njezina priča istinita. Uspjela je pronaći dokument u kojem je našla točno mjesto i datum rođenja, ali i ime.

Berlin: Uhićen nacist, bivši član SS-a i bolničar iz Auschwitza!

Kako je otkrila, Misha Defonesca u stvari je Monica Ernestine Josephine De Wael, a što je najbolje, uopće nije Židovka! U vrijeme dok je tvrdila da je živjela s vukovima i ubijala naciste, u stvari je pohađala jednu školu u Bruxellesu.

Defonesca, koja danas živi u Massachusettsu, pritisnuta dokazima, priznala je kako je njezina memoarska knjiga u stvari samo – fikcija. Osuđena je za prevaru, a zanimljivo je kako je izdavač njezinu priču prvo čuo u jednoj sinagogi gdje ju je sama pričala nakon čega joj je predloženo da napiše knjigu.

'Ta priča je moja, iako se u stavarnosti nije dogodila. Tražim oprost od svih koji se osjećaju izdanima i prevarenima', skrušeno je na sudu kazala Defonesca koja je ostala bez roditelja, jer su uhićeni kao pripadnici pokreta otpora, kada je imala četiri godine. Odgajali su je djed i ujak, a tvrdila je da su je nazivali 'kćeri izdajica' što je, izjavila je, dovelo do toga da se počne osjećati kao – Židovka.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene