Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Mise će se uskoro češće služiti na latinskom jeziku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Benedikt XVI. odobrio je objavljivanje dokumenta kojim se dopušta šira uporaba tzv. latinske mise koja se u Rimokatoličkoj crkvi stoljećima koristila, a ukinuta je nakon modernizacijskih reformi provedenih II. vatikanskim koncilom 1960-ih.

Papa je izjavio kako će dopustiti uporabu predkoncilske mise jer to zahtijevaju vjernici. Dokument će biti objavljen za nekoliko dana i poslan svim biskupima zajedno s njegovim pismom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kroatizmi Engleski jezik uzeo je 39 hrvatskih izraza: Pogledajte o kojim se riječima radi Sportska dvorana na Filipinima u kojoj se dogodila eksplozija tijekom katoličke mise - 1 Na Filipinima Krvavo jutro, napali vjernike na misi: Četiri osobe su poginule u eksploziji, deseci su ranjeni

Nov način služenja mise na narodnim jezicima i sa svećenikom okrenutim prema vjernicima, kojim je zamijenjena latinska misa, 1970. godine uveo je papa Pavao VI. U staroj liturgiji svećenik je bio okrenut leđima prema vjernicima, a licem prema oltaru, odnosno Bogu. 

Židovske skupine ranije su izrazile zabrinutost zbog najava obnavljanja tradicionalne latinske mise, budući da se u jednom njezinom dijelu moli za "izbavljenje Židova iz mraka" i njihovo obraćenje. "Molimo također za Židove i da Gospodin naš Bog skine veo s njihovih srca tako da i oni mogu priznati našeg gospodina Isusa Krista", stoji u tekstu mise.

U novoj liturgiji tradicionalna netrpeljivost Katoličke crkve prema Židovima bila je odbačena. Crkva je na II. vatikanskom koncilu naglasila židovske korijene kršćanstva i potvrdila ljubav Boga prema Židovima.

Analitičari tvrde kako razlog Papina vraćanja tradicionalnom obredu nije njegova želja da raspiruje antisemitizam, već nastojanje da se Crkvi ponovno privuku ultratradicionalisti. Osobito se to odnosi na skupinu Bratstvo svetog Pija X., predvođenu nadbiskupom Marcelom Lefebvreom koju je prijašnji papa Ivan Pavao II. ekskomunicirao. Ipak, poznavatelji Crkve upozoravaju da bi povratak latinskoj misi mogao označiti oživljavanje konzervativne teologije. Neki biskupi u Francuskoj, u kojoj je Lefebvre jak, strahuju pak da bi vraćanje stare liturgije moglo podijeliti Crkvu te dovesti do odbacivanja drugih koncilskih reformi.

U početku će svećenici morati tražiti odobrenje lokalnog biskupa za držanje mise na latinskome, međutim, tek treba vidjeti koliko će Papa ublažiti to pravilo.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene