Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sud u Grazu osudio je Mirsada Omerovića alias Abu Tejma na 20 godina zatvora zbog regrutiranja mladih boraca za Islamsku državu.


Na sudu je rečeno kako je 34-godišnjak porijeklom iz Srbije isprao mozgove desetinama osoba starosti između 14 i 30 godina navodeći ih da idu u Siriju.

Povezuje ga se i s vrbovanjem Sabine Selimović (15) i Samre Kešinović (17), djevojaka bosanskih korijena iz Austrije, koje su 2014. iz Beča pobjegle u Siriju i priključile se islamistima. Prije toga odlazile su u džamiju u kojoj je Abu Tejma propovijedao.

Kešinović je, prema pisanju medija, bila seksualno zlostavljana od strane islamista, a kada je pokušala pobjeći ubijena je. Inozemni mediji također su javljali da je Sabina Selimović poginula u borbama, ali to nije službeno potvrđeno.

Vezani članci Slika nije dostupna Poginula djevojka iz BiH koja je otišla u Siriju u 'sveti rat'? Slika nije dostupna Javile se tinejdžerice koje su otišle u sveti rat: 'Ne brinite za nas!'

Prema riječima austrijskog tužiteljstva, Tejma je napustio BiH i došao u Beč nakon raspada bivše SFRJ, gdje je propovijedao u raznim austrijskim i južnonjemačkim gradovima te postao jedna od ključnih figura za promicanje propagande Islamske države.

S Mirsadom Omerovićem, koji je uhićen 2014. godine nakon policijskih racija po Austriji na džihadističke ćelije, osuđen je i Mucharbek T. i to na deset godina zatvora, piše AFP.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju