Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mirovni pregovori Indije i Pakistana nastavljaju se u New Delhiju razgovorom tajnika za vanjske poslove dvaju susjeda južne Azije, a jedna od glavnih tema bit će terorizam.


Pakistanac Riaz Mohammad Khan i njegov indijski kolega Shivshankar Menon sastali su se u "Kući Hyberabad" u glavnom gradu Indije, tradicionalnom mjestu rezerviranom za diplomatske razgovore.

Vezani članci Brexit, ilustracija Brexit: Nastavljeni pregovori o trgovinskim odnosima Slika nije dostupna Pregovori u Crvenoj džamiji?

Nakon ministara vanjskih poslova Khan i Menon su najviši diplomati u svojim zemljama.

Odnosi dviju susjednih zemalja, koje imaju nuklearno oružje,
zahladili su u srpnju 2006. nakon napada u Bombaju u kojemu je poginulo 186 osoba. Indija je optužila pakistanske tajne službe da su organizirale te napade, što je Islamabad opovrgao.

Dvodnevni susret Khana i Menona bit će posvećen uglavnom problemu terorizma.

"New Delhi želi da Pakistan napreduje u provedbi plana za suzbijanje terorističkih napada na Indiju", rekao je visoki indijski dužnosnik uoči susreta.

"Terorizam je bitno pitanje jer su prijašnji pregovori prekinuti
nakon napada u Bombaju", podsjetio je prije indijski ministara vanjskih poslova Pranab Mukherjee.

Novi šef indijske diplomacije tvrdio je potkraj listopada da mu je glavni cilj sačuvati mir s Pakistanom.

Indijski premijer Mahmohan Singh i pakistanski predsjednik Pervez Musharraf sastali su se u rujnu na margini summita na Kubi kako bi pokrenuli plan borbe protiv terorizma, odnosno razmijenili informacije. Singh je potkraj listopada prihvatio poziv za posjet Pakistanu.

Razgovori između dviju zemalja službeno bi trebali riješiti i pitanje Kašmira za koji su od 1947. vodili tri rata.