Miroslava Duma (Foto: AFP)
Miroslava Duma (Foto: AFP) Foto: Afp

Na vrhuncu Paris Couture Weeka ruska IT i modna ikona i poduzetnica Miroslava Duma i modna dizajnerica Ulyana Sergeenko pokušavaju se obraniti od sve većeg broja javnih kritika nakon optužbi za rasizam, homofobiju i transfobiju.


Optužbe za rasizam, homofofiju i transfobiju ozbiljno su zaprijetile profesionalnom životu Miroslave Dume i Ulyane Sergeenko.

Vezani članci Nastavljeni prosvjedi protiv rasizma u Louisvilleu - 1 Druga noć prosvjeda protiv rasizma u Louisvilleu: 300 prosvjednika marširalo gradom, dio njih razbijao prozore tvrtki i bolnice Prosvjedi u Wisconsinu protiv policijske brutalnosti - 1 Novo policijsko ubojstvo crnca u Americi, mladog biciklista ustrijelili s 20 hitaca u leđa

U utorak poslijepodne, Sergeenko se našla pod paljbom jer je poslala Dumi buket cvijeća s napisanom porukom "Mojim crnč***** u Parizu", kao referencu na pjesmu Kanye Westa i Jay-Z-a "N*ggas in Paris". Aleksandra Duma je potom poruku podijelila na Instagramu, uz dodatak emotikona u obliku srca za dizajnericu, koju je i označila u svojem postu. No, ležerna upotreba riječi "crnčuga" zapalila je društvene mreže i izazvala bijes javnosti.

Kasnije u utorak u javnost je izašla i i video snimka Dume iz 2012. gdje daje homofobne i transfobne komentare o blogeru Bryanboyu i transgender modelu Andreju Pejiću. Duma na snimci, govoreći na ruskom, sugerira da bi osobe poput Braynboya i Pejića mogle biti štetne za psihu djece i da bi trebali biti cenzurirani.

"Mi jako vodimo računa o ljepoti čistoći stvari koje objavljujemo u Burou 24/7", rekla je Duma te zahvalila Bogu što "ih nema tako puno".

Na pitanje nekoga iz publike smatra li da je normalno to što Bryanboy nosi žensku odjeću, a Andrej Pejić reklamira ženske kupaće kostime, Duma je odgovorila:

"Iskreno, ne sviđa mi se to. Jer negdje, na televiziji ili u nekom časopisu, maleni dječak bi to mogao vidjeti i ne bi razumio kako treba, ne bi reagirao kako treba. Mislim da je u tom pogledu potrebna neka vrsta cenzure i redefiniranje kulture".

U izjavi koju je objavila u srijedu na Instagramu Duma je napisala:

"Kao što svi znamo, svijet napreduje nevjerojatnim tempom, a i mi ljudi evoluiramo također. Osoba koja je to rekla prije 6 godina nije ista osoba koja sam ja danas. Željela bih se ispričati svim pojedincima i zajednicama koje sam uvrijedila. Istovremeno, želim uputiti ispriku i profesionalnim organizacijama. Komentari koje sam izrekla ni na koji način ne predstavljaju stavove tih organizacija ni njihovih timova. Nadam se da će ovi događaji i javna rasprava baciti dodatno svjetlo na to da društvo mora izbaciti diskriminaciju jednom zauvijek. Istina je da dolazim iz kulture gdje su riječi i stavovi drugačiji od zapadnih načela koje sam ja, u biti, shvatila i prihvatila".

To je već drugo pismo isprike koje je Duma napisala u manje od 24 sata.

U utorak je na Instagramu napisala ispriku što je objavila poruku od Sergeenko: "Iskreno se ispričavam za objavu na Instagramu. To se poruka referirala na pjesmu Kanye Westa i Jay-Z-a, istoimenog naslova. Ta riječ je uvredljiva i jako mi je žao što sam je na neki način promovirala. Duboko poštujem sve ljude i prezirem rasizam i diskriminaciju bilo kakve vrste".
Ta je objava uskoro prikupila više od 5000 komentara pa je Duma onemogućila daljnje komentare.

S druge strane, modna dizajnerica Ulyana Sergeenko koja je Dumi poslala cvijeće sa sporom porukom, na Instagramu je također objavila post isprike, ali uz veliko ogorčenje.

"Ja sam rođena u istočnom Kazahstanu, moja kći je dijelom Armenka. Kanye West je jedan od mojih najdražig glazbenika i ta pjesma je jedna od mojih omiljenih. I da, mi se ponekad međusobno zovemo tom rječju kada želimo vjerujemo da smo jednako cool kao i momci koji to pjevaju. Jako mi je žao ako sam nekoga uvrijedila. Mira je moja draga prijateljica i sama činjenica da je tako naivno podijelila moju poruku govori da nismo mislile ništa loše i da nismo shvaćale posljedice. Ja sam svakako naučila svoju lekciju i zahvalna sam na tome. Na svijetu već ima dovoljno gorčine, molim vas, možemo li ovdje stati", napisala je Sergeenko.