Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriva poruka na Instagramu

Prijateljica supruge Darija Srne suočena s optužbama za rasizam, homofobiju i transfobiju

Miroslava Duma (Foto: AFP)
Miroslava Duma (Foto: AFP) Foto: Afp
Na vrhuncu Paris Couture Weeka ruska IT i modna ikona i poduzetnica Miroslava Duma i modna dizajnerica Ulyana Sergeenko pokušavaju se obraniti od sve većeg broja javnih kritika nakon optužbi za rasizam, homofobiju i transfobiju.

Optužbe za rasizam, homofofiju i transfobiju ozbiljno su zaprijetile profesionalnom životu Miroslave Dume i Ulyane Sergeenko.

Pročitajte i ovo Policija "Bio je to strašan stres" Azijca napali u Zagrebu: "Rekao mi je 'fu*k you China', a onda sam dobio bocom u glavu pa su krenuli udarci..." Derek Chauvin Napad nožem Napad u zatvoru: Izboden bivši policajac osuđen za ubojstvo Georgea Floyda

U utorak poslijepodne, Sergeenko se našla pod paljbom jer je poslala Dumi buket cvijeća s napisanom porukom "Mojim crnč***** u Parizu", kao referencu na pjesmu Kanye Westa i Jay-Z-a "N*ggas in Paris". Aleksandra Duma je potom poruku podijelila na Instagramu, uz dodatak emotikona u obliku srca za dizajnericu, koju je i označila u svojem postu. No, ležerna upotreba riječi "crnčuga" zapalila je društvene mreže i izazvala bijes javnosti.

Kasnije u utorak u javnost je izašla i i video snimka Dume iz 2012. gdje daje homofobne i transfobne komentare o blogeru Bryanboyu i transgender modelu Andreju Pejiću. Duma na snimci, govoreći na ruskom, sugerira da bi osobe poput Braynboya i Pejića mogle biti štetne za psihu djece i da bi trebali biti cenzurirani.

"Mi jako vodimo računa o ljepoti čistoći stvari koje objavljujemo u Burou 24/7", rekla je Duma te zahvalila Bogu što "ih nema tako puno".

Na pitanje nekoga iz publike smatra li da je normalno to što Bryanboy nosi žensku odjeću, a Andrej Pejić reklamira ženske kupaće kostime, Duma je odgovorila:

"Iskreno, ne sviđa mi se to. Jer negdje, na televiziji ili u nekom časopisu, maleni dječak bi to mogao vidjeti i ne bi razumio kako treba, ne bi reagirao kako treba. Mislim da je u tom pogledu potrebna neka vrsta cenzure i redefiniranje kulture".

U izjavi koju je objavila u srijedu na Instagramu Duma je napisala:

"Kao što svi znamo, svijet napreduje nevjerojatnim tempom, a i mi ljudi evoluiramo također. Osoba koja je to rekla prije 6 godina nije ista osoba koja sam ja danas. Željela bih se ispričati svim pojedincima i zajednicama koje sam uvrijedila. Istovremeno, želim uputiti ispriku i profesionalnim organizacijama. Komentari koje sam izrekla ni na koji način ne predstavljaju stavove tih organizacija ni njihovih timova. Nadam se da će ovi događaji i javna rasprava baciti dodatno svjetlo na to da društvo mora izbaciti diskriminaciju jednom zauvijek. Istina je da dolazim iz kulture gdje su riječi i stavovi drugačiji od zapadnih načela koje sam ja, u biti, shvatila i prihvatila".

To je već drugo pismo isprike koje je Duma napisala u manje od 24 sata.

U utorak je na Instagramu napisala ispriku što je objavila poruku od Sergeenko: "Iskreno se ispričavam za objavu na Instagramu. To se poruka referirala na pjesmu Kanye Westa i Jay-Z-a, istoimenog naslova. Ta riječ je uvredljiva i jako mi je žao što sam je na neki način promovirala. Duboko poštujem sve ljude i prezirem rasizam i diskriminaciju bilo kakve vrste".
Ta je objava uskoro prikupila više od 5000 komentara pa je Duma onemogućila daljnje komentare.

S druge strane, modna dizajnerica Ulyana Sergeenko koja je Dumi poslala cvijeće sa sporom porukom, na Instagramu je također objavila post isprike, ali uz veliko ogorčenje.

"Ja sam rođena u istočnom Kazahstanu, moja kći je dijelom Armenka. Kanye West je jedan od mojih najdražig glazbenika i ta pjesma je jedna od mojih omiljenih. I da, mi se ponekad međusobno zovemo tom rječju kada želimo vjerujemo da smo jednako cool kao i momci koji to pjevaju. Jako mi je žao ako sam nekoga uvrijedila. Mira je moja draga prijateljica i sama činjenica da je tako naivno podijelila moju poruku govori da nismo mislile ništa loše i da nismo shvaćale posljedice. Ja sam svakako naučila svoju lekciju i zahvalna sam na tome. Na svijetu već ima dovoljno gorčine, molim vas, možemo li ovdje stati", napisala je Sergeenko.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene