Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U slučaju nove migrantske krize

Slovenija planira 'izvanredne mjere' na granici s Hrvatskom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U slučaju ponavljanja lanjske migrantske krize Slovenija više neće dopuštati izvanredni humanitarni ulazak migranata nego će strogo primjenjivati Schengenska pravila na granici s Hrvatskom, rekao je u ponedjeljak slovenski premijer Miro Cerar nakon sastanka s austrijskim kancelarom Christianom Kernom.

'Želim jasno kazati da će Slovenija strogo čuvati schengensko područje i na schengenskoj granici s Hrvatskom strogo provoditi legislativu EU-a', kazao je Miro Cerar na zajedničkoj konferenciji za novinare s Christianom Kernom kojemu je to bio prvi posjet Ljubljani nakon stupanja na dužnost u svibnju.

Pročitajte i ovo Ministar obilazi granicu Najavio ulaganja Davor Božinović o stanju na granici: "Da policija nije dobro opremljena, teško bismo mogli govoriti o učinkovitosti" Povrat migranata - 3 "Nužne mjere" Slovenija produljuje granične kontrole, u Njemačkoj novi zakon za brže protjerivanje ilegalnih migranata

'Izvanredne humanitarne prelaske migranata kao lani i početkom ove godine Slovenija više neće dopuštati u slučaju nove migrantske krize', kazao je Cerar.

Dodao je kako se i Slovenija i Austrija zauzimaju za bolje čuvanje vanjskih granica EU te širu pomoć u kontroli potencijalnog migracijskog vala koju treba nuditi Bugarskoj, Srbiji, ali u prvom redu Makedoniji i Grčkoj, dodao je.

U slučaju 'izvanredne situacije' s migrantima i velikog izbjegličkog vala Slovenija će donijeti tome primjerene 'izvanredene mjere', dodao je slovenski premijer.

'Te bi mjere bile privremenog karaktera i primjenjivale se dok bi trajalo izvanredno stanje s migrantima, a bile bi ukinute kada bi potreba za njima prestala', kazao je Cerar.

I slovenski premijer i austrijski kancelar zauzeli su se za europsko rješenje pitanja migracija i zaštitu vanjske granice EU-a, a međusobne odnose ocijenili su vrlo dobrima.

Slovenija je pred Kernov dolazak u petak Austriji poslala diplomatsku notu u kojoj je nepotrebnim ocijenila jače granične kontrole koje ta zemlja prema Sloveniji primjenjuje u bojazni od novog dolaska velikog broja ilegalnih migranata i navela je da Slovenija dobro čuva schengensku granicu s Hrvatskom.

Ljubljana je posebice zabrinuta dodatnim kontrolama Austrije na zajedničkom graničnom prijelazu Karavanke s austrijske strane, zbog čega je proteklih tjedana dolazilo do gužvi i zastoja u vrijeme turističke sezone na tom glavnom cestovnom prijelazu između dviju država i tranzitnom pravcu prema jugu i jugoistoku Europe.

Kern je nakon sastanka s Cerarom, koji je bio posvećen pripremama za predstojeći summit EU-a u Bratislavi, kazao da će Austrija o svojim mogućim novim mjerama zaštite granice od migranata susjedne države obavještavati unaprijed i pravodobno i da je privržena suradnji sa susjednim zemljama kad je riječ o migrantskoj problematici. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene