Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razgovor s Ban Ki-moonom

Ministri Srbije i Kosova u UN-u u diplomatskoj ofenzivi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić je u New Yorku razgovarao s glavnim tajnikom UN-a o nacrtu rezolucije koju je Beograd podnio o Kosovu, a Priština pak takav pokušaj odbacuje i vodi vlastitu diplomatsku ofenzivu, javljaju agencije.

Jeremić je s Ban Ki-moonom razgovarao o prijedlogu rezolucije koju je Beograd podnio ovoga tjedna pošto je Međunarodni sud pravde zaključio da jednostrano proglašenje neovisnosti Kosova nije kršenje međunarodnog prava.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić o nemirima na kosovu "Vučić se priprema za invaziju, gradi baze u obliku potkove": Uznemirujuće tvrdnje uglednog britanskog lista Palestinci obnovili zahtjev za punopravno članstvo u UN-u Zadnji zahtjev podnesen je 2011. Palestinci obnovili zahtjev za punopravno članstvo u UN-u

Srbija očekuje da će najesen na Općoj skupštini UN-a dobiti potporu za svoju rezoluciju kojom ocjenjuje da jednostrano proglašenje neovisnosti nije prihvatljiv put za rješavanje teritorijalnih pitanja.

>> Srbija pokušava rezolucijom Opću skupštinu odgovoriti na mišljenje ICJ-a

Beograd želi da Opća skupština UN-a u rujnu ‘pozove sve strane da pronađu rješenje koje bi bilo zajednički prihvatljivo za sva otvorena pitanja putem dijaloga u interesu mira, sigurnosti i suradnje u regiji’, citira agencija AFP.

Glavni tajnik UN-a ponudio je olakšati dijalog Beograda i Prištine pri čemu će surađivati s Europskom unijom, dodaje AFP. Ban je pozvao sve strane ‘na konstruktivan dijalog i rješenje svih neriješenih problema’.

Kosovski ministar vanjskih poslova Skedner Hyseni također je bio u sjedištu UN-a i najavio da će Prištinu uskoro priznati još mnogo država zahvaljujući presudi ICJ-a. ‘Deseci država su mi osobno obećali da će priznati Kosovo nakon presude ICJ-a’, rekao je Hyseni novinarima u sjedištu UN-a, javlja Reuters.

‘To me čini optimističnim glede skore budućnosti što se tiče daljnjih priznanja nove države Kosovo’, rekao je Hyseni te poručio ‘Uvjeren sam da će Kosovo uskoro biti spremno podnijeti svoju kandidaturu za UN’.

Hyseni se u ponedjeljak treba susresti s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom, a u utorak na sjednici o Kosovu obratiti se Vijeću sigurnosti. Nije želio iznijeti podatak kolik je broj novih država koje se pripremaju priznati Kosovo do kraja godine, ali je potvrdno kimnuo glavom upitan hoće li ih biti više od 100. Do sada je Kosovo priznalo 69 zemalja. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene