Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lošija hrana ide na istok

Ministar poljoprivrede prozvao EU: Rumunjskoj se prodaje hrana niže kvalitete

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rumunjska je u srijedu pozvala Europsku uniju da reagira na "dvostruke standarde" koje prehrambena industrija ima kad prodaje različite proizvode pod jednakim etiketama na zapadu i istoku Europe.

Ta je praksa legalna unutar EU-a sve dok su jasno naznačeni sastojci proizvoda. No dužnosnici Poljske, Češke, Slovačke, Mađarske, Bugarske i Hrvatske kritizirali su nekoliko svjetskih trgovinskih lanaca da koriste rupu u zakonu kako bi u tim zemljama prodavali lošije proizvode.

Pročitajte i ovo Hong Kong izglasao Zakon o sigurnosti Hong Kong Oštre kritike na jedan od najstrožih zakona o sigurnosti: "Ovo je alarmantno, ugrožena su prava i slobode ljudi" Ilustracija na obali Crnog mora NATO povlači potez koji će sigurno razbjesniti Putina

Rumunjski ministar poljoprivrede Petre Daea u srijedu je novinarima predstavio istraživanje koje je dokazalo da su devet od 29 prehrambenih proizvoda koji se prodaju u Belgiji, Nizozemskoj, i Njemačkoj "drugačiji u Rumunjskoj".

Studija je pokazala da neke vrste konzervirane ribe, jetrene paštete i proizvoda od svinjetine imaju drugačiju kalorijsku vrijednost.

Naglasivši da su svi proizvodni bili pogodni za konzumaciju, istraživači su kritizirali "nedostatak korelacije između etiketa na zapadu i istoku Europe".

"Od Europske komisije ćemo zatražiti da ubrza regulaciju kako bi se stvorili instrumenti koji bi bilo kada i bilo gdje mogli otkrivati takve duple standarde", istaknuo je rumunjski ministar.

Slovački premijer Robert Fico će u ime Višegradske skupine, koja okuplja Mađarsku, Češku, Slovačku i Poljsku, o tom pitanju raspravljati u četvrtak s predsjednikom Europske komisije Jeanom-Claudeom Junckerom i predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom. (HINA)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene